Vođa "mljekarske bune" u tri godine dobio pet milijuna kuna državnih poticaja



MLADEN ŠOLČIĆ stanovnicima Kokinca kraj Bjelovara poznat je kao najveći proizvođač mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Posljednjih dana Šolčića je upoznao i ostatak Hrvatske, i to kao predstavnika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka u pregovorima s Ministarstvom poljoprivrede oko otkupne cijene mlijeka.

Šolčić, inače član HDZ-a, u više je navrata istaknuo da neće odustati od prosvjeda sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Osim očuvanja prodajne cijene mlijeka na 2,71 kunu po litri, Šolčić zahtjeva i dodatne državne poticaje za mljekare. No, pritom propušta spomenuti da je državna blagajna prema njemu već bila itekako izdašna.

Šolčić je tijekom 2008., 2009. i 2010. godine od države dobio čak 5.003.238,61 kuna poticaja, što je jasno vidljivo iz pregleda isplata državnih poticaja koji su dostupni na internetskim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Godišnje dobivao 1,6 milijuna kuna

Ispada da je u tom razdoblju Šolčić (odnosno njegova supruga na koju glasi njihov obrt) od države prosječno dobivao 1.667.746,20 kuna godišnje.

U 2008. godini Šolčić je dobio 1.150.776,99 kuna izravnim plaćanjem, a ostalih 144.555,39 otpada na ostale modele potpora. Naredne godine dobio je 1.169.365,78 kuna izravnim plaćanjem, a ostalim modelima potpora utržio je 716.826,40 kuna. U 2010. godini je izravnim plaćanjem Šolčiću iz državne blagajne osigurano 1.242.002,10 kuna, dok na ostale modele potpora otpada 579.711,95 kuna.

Nepravomoćno osuđen zbog otmice

Osim kao najvećeg mljekara u županiji, Šolčića stanovnici njegovog kraja poznaju i po problemima sa zakonom. Općinski sud u Bjelovaru Šolčića je u rujnu prošle godine zbog otmice Ljiljane Čunović nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje dvije godine.

U presudi stoji da je Šolčić 22. ožujka prošle godine, oko 11 sati u Ulici Matice hrvatske u Bjelovaru, s leđa prišao Liljani Čunović, oteo joj iz ruke mobitel i ključeve automobila, te je ugurao u njeno vozilo. Zaprijetio joj je smrću ukoliko ne vrati novac koji je uzela s žiro računa njegove obitelji, te tražio da potpiše izjavu o povratu zadužnice, kao i otkaz ugovora o zastupanju. Pustio ju je tek nakon što je ispunila njegove zahtjeve.

Šoličićev kolega u Otvorenom lagao o poticajima

Upravo je Šolčićev Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka najradikalniji u blokadama hrvatskih cesta. No, reklo bi se da čelnici tog saveza i nemaju pretjerano opravdani razlog za prosvjedovanje.

Podsjećamo, u emisiji Otvoreno nedavno se kompromitirao Branko Zorić, koji je također visokopozicionirani član Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Zorić je na HTV-u kazao da godišnje od države dobiva oko 700 tisuća kuna poticaja.

No, prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi Zorićev obrt za poljoprivredu ZOB iz Viškovaca je izravnih poticaja u 2010. godini dobila milijun i 186 tisuća kuna, dok "ostalih" potpora dobio još milijun i 716 tisuća. Znači da je Zorić sve zajedno od države u 2010. godini za svoju proizvodnju "utržio" oko tri milijuna kuna.

Pročitajte više