Vojne zračne snage jučer su gasile čak tri požara

Foto: MORH

MINISTARSTVO OBRANE priopćilo je u petak kako su Zračne snage Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (PP NOS OS RH) iz vojarne "Zemunik" tijekom četvrtka bile angažirane u gašenju tri požara.

Na prvo požarište u Ponikvama u općini Ston na poluotoku Pelješcu upućena su dva Canadaira CL-415, koji su požar gasili od 17 do 19 sati, a u međuvremenu su se pojavila dva nova aktivna požara.

Na lokaciji Najevi-Marina u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar su gasila dva Airtractora AT-802 A Fire Boss i jedan Canadair CL-415, koji je ubrzo upućen na gašenje prvog ovogodišnjeg požara u Istarskoj županiji, na prostoru Fažana-Peroj, a na ovom požarištu djelovao je još jedan Canadair CL-415.

Jedan od kapetana Canadaira koji je sudjelovao u gašenju požara na Pelješcu, bojnik Tomislav Slavica rekao je kako je najvažnije što su požar uspjeli ugasiti do mraka. "Za razliku od požara Lokva-Rogoznica, koji je bio najveći i najzahtjevniji ovogodišnji požar i koji je prijetio i kućama, požar na Pelješcu jedan je od požara koji su gašeni u relativno povoljnim uvjetima. U gašenju požara, uz zračne snage baze iz Zemunika, sudjelovali su i vatrogasci", kazao je Slavica.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 12 požarišta - pet u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji, stoji u priopćenju MORH-a.

Pročitajte više