Vot vil kroejšn politišns sej end du: Engleski jezik kao službeni zajednički jezik Europske unije?

Foto: Screenshot

"ENGLESKI jezik bi trebao biti službeni jezik Europe". Tu je poruku njemački predsjednik Joachim Gauck odaslao jučer iz Berlina zajednički s molbom Velikoj Britaniji da ne napušta Europsku uniju.

Govoreći o tome kako bi bilo dobro da engleski jezik i službeno postane zajednički jezik Europske unije, Gauck je izrekao i nešto što se Francuzima zasigurno neće svidjeti - da je engleski jezik postao "lingua franca" europskog kontinenta, posebice za najmlađe generacije.

"Jedan od glavnih problema koje imamo u izgradnji integriranije europske zajednice je neadekvatna komunikacija unutar Europe", smatra Gauck te dodaje: "Uvjeren sam da u multijezičnoj Europi jedan pored drugog mogu opstati i osjećaj pripadnosti vašem materinjem jeziku, i engleski jezik kojeg ćete moći upotrijebiti u svim situacijama".

Što će na ideju o uvođenju engleskog jezika kao službenog zajedničkog jezika Europske unije reći hrvatski političari koji "govore engleski", ali se mahom tješe da će od 1. srpnja i hrvatski jezik biti jedan od tad 24 službena jezika EU pa će ipak moći govoriti materinjim?
 

Pročitajte više