Vozila, a nije znala: Albanka oslobođena optužbe za šverc 23 kilograma heroina

Foto: FAH

ALBANKA Manuela Makaj oslobođena je u Dubrovniku optužbe za šverc 23 kilograma heroina. Puštena je na slobodu nakon 32 mjeseca pritvora. Vratila se kćeri u Italiju.

Makaj su uhvatili u kolovozu 2012. godine na graničnom prijelazu Karasovići za upravljačem Citroen Xsare u kojoj je bio skriven heroin ispod prednjih sjedala.

Koncem 2013. godine Makaj i suvozač Ergest Hoxa kažnjeni su na Županijskom sudu u Splitu na po osam godina zatvora, no njoj je prihvaćena žalba zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je njemu smanjena kazna na šest i pol godina zatvora.

Vrhovni sud lani je Hoxi smanjio kaznu na šest i pol godina te naložio da se Makaj ponovno sudi. Prihvatili su argumente branitelja Jadrana Franceschija kako nije utvrđeno da je znala i bila svjesna da se u Citroenu nalazi 23 kilograma heroina. Ona sam je poricala da je znala za drogu, dok je Hoxa potvrdio njenu priču i prihvatio potpunu odgovornost za šverc.

Premda je Vrhovni sud naložio rekonstrukciju kojom se trebalo utvrditi je li vozač mogao znati da se ispod tepiha sjedala može osjetiti da se tamo nalaze određeni predmeti, odnosno, paketi sa heroinom, to nije obavljeno.

Općinski sud u Dubrovniku oslobađajuću presudu temeljio je na svjedočenju policajca i carinika sa Karasovića koji su ustvrdili kako je pakete bilo nemoguće zamijetiti golim okom, već su ih otkrili endoskopom.

 

Pročitajte više