Vrdoljak o HEP-ovoj najavi manjih cijena struje: Mislim da je to konkurentna i realna cijena

Foto: Ilustracija

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak prokomentirao je najavu smanjenja cijena električne energije. Podsjetimo, Hrvatska elektroprivreda podnijela je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstva od 10,7 posto. Ako HERA prihvati HEP-ov zahtjev, krajnja cijena za kućanstva bila bi u prosjeku niža od 6 do 7 posto.

> HEP smanjuje cijenu struje za šest do sedam posto!

> Konkurencija reagirala na HEP-ovo sniženje cijena struje: I dalje su najskuplji!

"Pozdravljam prijedlog. Mislim da je to konkurentna i realna cijena, snižavanje cijene je nešto što otvoreno tržište električne energije može omogućiti", kazao je Vrdoljak.

Dodaje kako se cijena do prvog srpnja nije mogla korigirati, a koliko će se i kako mijenjati ubuduće, u sljedećih šest mjeseci ili godinu dana, ovisi o stanju na tržištu. S obzirom da HEP ove godine posluje s dobiti, ministar je istaknuo kako je baš to jedan od razloga za odluku o snižavanju cijene.

Ministar je komentirao i dosadašnje ponude njemačke i slovenske tvrtke. "Pa ja ću se vratiti na situaciju u Sloveniji i Njemačkoj. Danas te tvrtke u Njemačkoj prodaju za daleko veću cijenu nego su ušli na hrvatsko tržište. U Sloveniji je cijena struje viša. Oni koji ulaze na tržište, ulaze da bi zaposjeli dio i onda ga vjerojatno sveli na razinu, koju imaju u svojim zemljama. Na osnovu te informacije o većim cijenama električne energije u Sloveniji i Njemačkoj skrenuo bi pažnju hrvatskom gospodarstvu i građanima".

Pročitajte više