Vrdoljak se hvali transparentnošću, a ministarstvo taji kolike su potpore dobili Todorić i Debeljak?!

Foto: Index, Agrokor

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak nedavno se povodom dodjeljivanja 120 milijuna kuna poticaja prerađivačkoj industriji pohvalio transparentnošću kojom su odabrali najbolje projekte, njih 110 od gotovo 500 prijavljenih. "Nikada se dosada nije radilo ovako transparentno s potpuno jasnim i definiranim kriterijima", kazao je Vrdoljak, istaknuvši kako će potporama otvoriti gotovo tisuću novih radnih mjesta s ukupnim investicijama od 380 milijuna kuna.

Malo nas je zatekla ministrova hvala jer je Ministarstvo gospodarstva objavilo samo popis tvrtki koje su dobile poticaje, ali ne i iznos. Tako javnost i porezni obveznici ne mogu doznati koliko je poticaja dodijeljeno DIV-u Tomislava Debeljaka ili nekoj od firmi koje drži Todorić, poput Jamnice, Leda, Zvijezde ili Solane Pag.

Poticaj i Coca Coli, od 110 tvrtki tek 4 iz Splitske županije

Nećemo to znati ni za Coca Colu, koja je također dobila poticaj, premda je, ako nas sjećanje ne vara, prije samo koju godinu zatvorila pogon u Solinu.

Da se vidjeti da su na listi dobitnika poticaja tek četiri firme iz Splitsko-dalmatinske županije, koja bilježi rekordnu nezaposlenost u državi, a iz ostatka dalmatinskih županija, u kojima stanje nije puno bolje, već jednako loše, državni poticaj zaslužila je jedino Todorićeva Solana Pag.

Grčić: Nažalost, takva je situacija u Dalmaciji

"Da, nažalost, takva je situacija u Dalmaciji da smo ostali bez one silne industrije iz socijalizma pa se i to preslikalo na skroman broj tvrtki koje su dobile poticaje Ministarstva gospodarstva. Sreća da turistički sektor postaje takav hit. Turizam u Dalmaciji postaje ključna djelatnost i sve snage trebamo usmjeriti da pomognemo turizam i razvijemo prateće djelatnosti. Dakako, to nije dovoljno i svakako će trebati raditi na povećanju broja proizvodnih tvrtki. Problem je samo što ne možemo osigurati više novca tako da potičemo snažnije i s puno boljim rezultatima", komentirao je za Index ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ministarstvo gospodarstva: Visine potpora nismo objavili zbog traženja samih tvrtki

Pitali smo u Ministarstvu gospodarstva zbog čega nije objavljeno koliki su poticaji dodijeljeni pojedinoj firmi i evo što su nam odgovorili.

"Visine potpora nismo objavljivali zbog traženja samih tvrtki, koje vlastitim sredstvima, u određenom, većinskom omjeru, sudjeluju u financiranju projekata za koje su dobile potpore Ministarstva", odgovoreno je u Ministarstvu gospodarstva.

Ministar Vrdoljak: Ne znam zašto se iznosi poticaja ne mogu objaviti, maksimalni iznos je dva milijuna kuna

Čuli smo se na koncu i s ministrom Vrdoljakom, koji se i sam iznenadio informacijom da njegovo ministarstvo nije objavilo iznose poticaja, odnosno, da bi objava takvog podatka bila iz nekog razloga problematična.

"Ne znam stvarno u čemu je problem, mislim da bi taj podatak trebao biti javan, ali treba pogledati ugovor. Kako bilo, najviše poticaje dijelili smo u iznosu od dva milijuna kuna i listu su utvrdili vanjski konzultanti po bodovima. Poticaje su dobili najbolji, oni koji će otvoriti najveći broj radnih mjesta i koji su konkurentni u izvozu. Znam da su tek četiri tvrtke iz Splitske županije, no postotno ta je Županija među prvih pet po broju poticaja u odnosu na broj tvrtki koje su se javile na natječaj. Ne vidim nikakav problem da je i Coca Cola dobila poticaj. Ako je bolja od ostalih, onda zaslužuje poticaj", komentirao je za Index ministar Vrdoljak.

Pročitajte više