Vrhovni sud BiH pravomoćno oslobodio Čovića u slučaju Lijanovići

Ilustracija: Arhiva

VRHOVNI sud Federacije BiH potvrdio je oslobađajuću presudu za dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i čelnika tamošnjeg HDZ-a Dragana Čovića u slučaju izbjegavanja plaćanja obveza za uvoz mesa kompanije Lijanovića iz Širokog Brijega, zbog čega je Čovića međunarodna uprava uklonila 2005. godine te mu zabranila obnašanje bilo kakve dužnosti u izvršnoj vlasti.

Čovićev odvjetnik Davor Martinović, koji ga branio u više sudskih postupaka, rekao je u ponedjeljak za Hinu kako su dobili presudu s kojom je pozitivno okončan i posljednji slučaj koji se vodio protiv aktualnog predsjednika HDZ-a BiH.

"Vrhovni sud Federacije BiH u cijelosti je potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu za gospodina Čovića. U ovome slučaju nije postojala ni sumnja, a kamo li njegova krivnja", rekao je Martinović. Dodao je da je presuda bila očekivana unatoč pritisku javnosti te da je pitanje zašto se toliko vodio postupak protiv Čovića.

Čovića se teretilo da je kao ministar financija Federacije BiH 2001. godine oslobodio od plaćanja poduzeće "Lijanovići" iz Širokog Brijega posebnih pristojbi na strojno iskošteno meso peradi, čime je proračun bio oštećen za više milijuna maraka. Presudom iz studenog 2006. godine Čovića je Sud BiH osudio na petogodišnju kaznu zatvora, koja je preinačena odlukom Žalbenog vijeća Suda BiH. Žalbeno vijeće je u lipnju 2008. ocijenilo kako Sud BiH nije nadležan za vođenje procesa te je slučaj dodijeljen županijskome sudu u Sarajevu, koji je u svibnju 2012. godine Čovića oslobodio krivnje.

Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown je u ožujku smijenio Čovića s mjesta hrvatskog člana BiH Predsjedništva te mu je zabranio angažman u izvršnoj vlasti do pomilovanja od strane Ureda visokog predstavnika ili pak pravomoćne oslobađajuće presude.

Predsjednik HDZ-a BiH ranije je pravomoćno oslobođen u još dva sudska predmeta koji su se vodili vezano za dodjelu stanova visokim dužnosnicima te ze privatizaciju operatera mobilne telefonije Eronet iz Mostara.

Pročitajte više