Vrhovni sud kaznio Županijski sud u Zagrebu zbog odugovlačenja s presudom protiv HT-a

VRHOVNI sud kaznio je Županijski sud u Zagrebu zbog odugovlačenja s donošenjem presude protiv HT-a.

Višegodišnje povlačenje po sudovima procesa u kojemu udruga Potrošač, koja zastupa 42 tisuće potrošača Hrvatskog Telekoma, tuži HT zbog nezakonite naplate telefonskih impulsa i pretplate dobilo je nastavak.

Naime, Vrhovni je sud presudio u korist udruge Potrošač koja je upozorila da se njihov spor male vrijednosti, čije je rješavanje po zakonu hitno, po sudu povlači godinama. Županijski sud u Zagrebu kažnjen je kaznom od pet tisuća kuna koje će biti plaćeni udruzi Potrošač.

"Slijedom navedenih utvrđenja i zaključaka te činjenice da predmetni postupak još nije pravomoćno dovršen, Vrhovni sud Hrvatske ocjenjuje da je vođenjem postupka pred nadležnim sudovima, s obzirom na njegovo trajanje u rečenom pravnom relevantnom razdoblju, nedvojbeno povrijeđeno pravo predlagatelja na suđenje u razumnom roku", piše u rješenju Vrhovnog suda.

"Odluka se treba poštovati, pravo je svakoga da traži suđenje u razumnom roku"

Za komentar odluke upitali smo glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića koji je rekao da još nije službeno vidio niti dobio rješenje Vrhovnoga suda.

"Pravo je svakoga da traži suđenje u razumnom roku, pa tako i društva Potrošač", rekao je te dodao da odluku Vrhovnoga suda ne može komentirati. "Ona se treba poštovati, i to je to", završio je.

Pročitajte više