Vrhovni sud srušio presudu Mitroviću i Giovanelliju zbog šest tisuća kuna razlike u šteti od pola milijuna kuna

Foto: Index

VRHOVNI SUD ukinuo je nepravomoćnu osuđujuću presudu bivšem direktoru Splitske banke Frani Mitroviću i bivšem direktoru Jadroplova Nikši Giovanelliju, koji su 2011. godine osuđeni na zatvorske kazne zbog zloporaba s poslovnom karticom Jadroplova, koju je Mitrović peglao dalekih 90-ih godina dok je bio član Nadzornog odbora državnog brodara i konzul u Milanu.

Bitna povreda

Došlo je do posve nevjerojatne situacije sa iznosom štete koju je napravio Mitrović pa je Vrhovni sud to ocijenio bitnom povredom postupka te predmet vratio na ponovno suđenje. Naime, iznos štete, od gotovo pola milijuna kuna, razlikovao se u objavi presude i pismenom otpravku za zanemarivih šest tisuća kuna. Sutkinja Maria Majić primijetila je grešku te Vrhovnom sudu poslala ispravak, koji nije uvažen uz argumentaciju da se nije radilo o očitoj omaški.

Vaterpolo i sud

Optužnica iz 2000. godine tako ponovno dolazi na prvi stupanj Županijskog suda u Splitu. Sutkinja Majić ne sudi više rasprave pa je predmet zaprimio novi sudac Mlađan Prvan koji je odmah zatražio izuzeće jer je kao vaterpolo sudac imao prilike osobno upoznati okrivljenike, Franu Mitrovića koji je svojedobno bio igrač i predsjednik Sportskog društva Jadran te Nikšu Giovanellija, koji je kao direktor Jadroplova financirao vaterpolo klub Jadran.

Objektivno po zakonu

Izuzeće predsjednik suda Marijan Miletić nije prihvatio. Smatra da sudac sudi objektivno i po zakonu i da je poznanstvo Prvana sa okrivljenicima profesionalne, a ne osobne naravi. Da se čuti da možda to i nije najsretnije rješenje pošto je riječ o predmetu sa posebnom težinom, o čemu najbolje govori podatak da 15 godina nije bilo dovoljno za pravomoćno okončanje.

Prema optužnici, Mitrović je napravio skoro pola milijuna kuna štete izdatcima za osobne potrebe, dok je Giovanelli naložio plaćanje.

Širi kontekst

Bivši direktor Jadroplova Zvonko Toula vidi ovaj slučaj u širem kontekstu pokrivanja lažnih šteta za koje se sudi Giovanelliju i direktoru SSM-a Ratku Božiću, i to čak puno teže od slučaja "kartica" jer u desetljeće i pol, koliko je optužnica na snazi, nije donijeta ni nepravomoćna presuda.

Toula je uvjeren da je Mitroviću omogućeno podmirivanje osobnih troškova karticom Jadroplova u zamjenu za blagoslov za Giovanellijevo poslovanje, odnosno, bildanje bilance lažnim štetama.

Državni interes

I dalje nije jasno zbog čega Croatia osiguranje, koje je štete isplatilo, nije nikada tražilo povrat novca jer za to imaju osnov i u optužnici, a i u nalazu Financijske policije s kraja 90-ih. Indexu su odgovorili kako nema nikakvih nenamirenih potraživanja prema Jadroplovu i da je, što se njih tiče, stvar čista. Nevjerojatno. Zbog čega onda sude Giovanelliju i Božiću?!

Toula je uvjeren da ništa nije slučajno i da država nije htjela rasvijetliti kriminal u državnim tvrtkama Jadroplovu i Croatia osiguranju. Nedostajalo je, što bi se reklo, političke volje.

Zastara iza kantuna

Sudac Prvan morat će se suočiti s još jednom nezgodacijom u novozaduženom predmetu, a to je zastara koja vreba iza kantuna. Mitrović je, naime, karticu peglao tijekom 1997. i 1998. godine pa nakon 20 godina nastupa zastara ako se predmet brzinski ne privede kraju. Pretpostavlja se da tužiteljica Marina Matušan ima nekakvo rješenje pa će, očekuje se, nadopuniti optužnicu dodatkom za ratno profiterstvo kako bi se izbjegao neželjeni ishod. Nije bio rat, ali je bila mirna reintegracija. 

Ni SDP nije pomaknuo slučaj Jadroplov s mrtve točke

Zanimljivo je možda da se o slučaju Jadroplov 2009. godine oglasio SDP-ov Željko Jovanović, tada saborski zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije.

Šokiran je bio što taj slučaj nije priveden svom kraju te je posumnjao da je na djelu opstrukcija.

Sedam godina kasnije, očekuje se smjena vlasti, a u tri godine vlasti Jovanovićeve partije, ništa se nije promijenilo.

Sudac Marijo Franetović, koji je prije šest godina od suca Zorana Kežića, naslijedio predmet s lažiranim štetama, neće više suditi. Predmet je zadužio novi sudac Vuko Adžić Katalinić, koji sada sve mora ispočetka.

Franetović je bespovratno zapeo na saslušanju Zvonka Toule, koji je nakon velike muke, istina, uvodno iznio kako je u Augsburgu počeo sa otkrivanjem lažnih šteta, no nikada nije dobio šansu da svoju priču nastavi, jer se zbog manevara obrane rasprava nikako nije mogla održati.

Sudac Franetović, danas glasnogovornik Općinskog suda u Splitu, izvijestio nas je kako je slučaju dan prioritet.

 

Pročitajte više