Vuk Vuković o ekonomistima Lovrinoviću i Jakovčeviću: Tko te redikule uzima za ozbiljno

Foto: Juric Galoić/Pixsell

NAKON što je Hrvatska udruga banaka objavila pismo dekanu Ekonomskog fakulteta, prof. dr sc. Lajošu Žageru, u kojem su ukazali na "netočnost i štetnost" nekih izjava dvojice profesora tog fakulteta - dr sc. Drage Jakovčevića i dr sc. Ivana Lovrinovića, na njih se osvrnuo i Vuk Vuković sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

> Hrvatska udruga banaka traži isprike od profesora s Ekonomije: Dužnike dovode u zabludu

Vuković, koji je završio poslijediplomski studij na London School of Economics, te je bio gost istraživač na Cambridgeu, objavom na Facebooku žestoko se obrušio na starije kolege.

"Ja se uvijek pitam tko ovu dvojicu redikula sa ravno 0 objavljenih radova u relevantnim časopisima ikad i uopće doživljava ozbiljno?

Ali odgovor je nažalost jako puno ljudi koji ekonomiju i monetarnu politiku razumiju i manje od njih (ako je to uopće moguće?). Strašno je koliko utjecaja imaju za dvojicu najvećih šarlatana u zemlji. To dovoljno govori o stanju u HR ekonomskoj znanosti i zašto po takvoj ne-znanosti udara bilo koji malo inteligentniji i obrazovaniji građanin.

No doista, pogledajte te doprinose, objave u najvećim šrot časopisima, znate na koje mislim - na one koji mi svaki dan bar 5 spam mailova pošalju da tamo objavim. S kojima se ozbiljni znanstvenici sprdaju. Da, doslovno tamo objavljuju. Vrhunac je objavit u RRIFu i Zborniku efzga?
http://www.efzg.unizg.hr/default.aspx?id=2930
http://www.efzg.unizg.hr/default.aspx?id=2090

Ajde probajte naći te časopise ovdje, I dare you: https://ideas.repec.org/top/top.journals.simple.html

Stoga apel medijima, ako već morate zvat nekog s Ekonomskog faulteta, pa ima mlađih i pametnijih na toj katedri za financije, pa i na ostalim katedrama se može skupit dikod koji profesor koji bar ima nekakav relevantni znanstveni doprios.

Jer ako netko tko se 25 godina bavi monetarnom politikom ne može napisat jedan, pazi jedan, članak koji bi se mogao objavit u cc časopisu, onda o čemu mi pričamo? Citiranost neću ni spominjat, izuzevši self-citation, H-index im je 0.", napisao je Vuković u svojoj objavi na 'zidu' Facebook grupe Croatian economists and friends.


Nešto kasnije, Vuković je pojasnio svoj status.

"Digao sam popriličnu prašinu sa ovom objavom i to je dobro, ali sada ispada da sam vrijeđao ljude. A nije mi to bila namjera. Htio sam samo ukazati da je vrijeme da se ekonomisti sa idejama iz 70-ih godina prošlog stoljeća (a i ranije) prestanu predstavljati kao veliki stručnjaci. Tako je bilo i 2009 kad je udarila kriza pa se davalo medijski prostor svakakvim likovima koji su "kao" predvidjeli krizu. Moš mislit kad marksist predvidi krizu. Uglavnom, ispričavam se zbog pojedinačnih, ad hominem napada na gospodu, oni su vjerojatno fini ljudi, ali da nisu nikakvi stručnjaci to je činjenica. I da im ne treba davati medijski prostor je isto činjenica. Kao i to da ne treba davati medijski prostor mojim ispadima na Facebooku.", poručio je mladi ekonomist.
 

Pročitajte više