Vukovar bi trebao dobiti toranj visok 170 metara i vrijedan 25 milijuna eura

Ilustracija: HR Foto

VUKOVAR bi trebao u dogledno vrijeme dobiti novi toranj nazvan Monumentalni arhetip cvijeta mira.

Neće možda biti glamurozan ni visok kao Eiffelov, no autori projekta smatraju da svejedno može ekonomski doprinijeti vukovarskom kraju jer slični tornjevi diljem Europe godišnje uprihoduju milijarde eura. Najzanimljivije je da će toranj biti u potpunosti energetski neovisan, kaže idejni tvorac projekta Aleksandar Bjelovuk.

"Toranj ima svoje samostalno energetsko snabdijevanje, tu smo predvidjeli obnovljive izvore energije. Imat će otprilike pet vjetrenjača, samostalni vodovod. Smješten je između tri riječna toka, nalazi se u jednom trokutu između rijeke Dunav, kanala Dunav-Sava koji će se izgraditi i meandra rijeke Vuke".

Još jedna zanimljivost je da hrvatske porezne obveznike, a ni Vukovarce neće koštati ni lipe. Naime, sav novac, oko 25 milijuna eura, bit će osiguran iz međunarodnih institucija - UN-a i strukturnih fondova Europske unije. Osnovna ideja je tu, projekt je uvršten i u popis fonda za obnovu i razvoj Vukovara, a dobio je potporu premijera i predsjednika države, kaže autor projekta Domagoj Marenić.

"Zasad imam potpore u smislu gradova, općina, županija i drugih dionika za realizaciju ove ideje. Prepoznata je kao mogući simbol i Grada Vukovara i Republike Hrvatske". Ono što prethodi je izrada projektne dokumentacije, a kada bi se toranj mogao predstaviti javnosti još ni sami autori ne znaju.

Sa svojih 170 metara bit će upola niži od Eiffelovog tornja, no poput njega imat će četiri potpornja, četiri kata za poslovne prostore, na petom će se nalaziti restoran, a na šestom vidikovac. Uz navedeno toranj će imati i dva lotosova cvijeta, jedan na vrhu, a jedan iznad poslovnih prostora, koji će simbolizirati mir i toleranciju. Nakon što je Vukovar postao poznat po jednom tornju, vodotornju, dobro znanom simbolu stradanja toga grada, u dogledno vrijeme grad heroj mogao bi dobiti i jedan novi, glamurozniji.

Pročitajte više