"Vukovar je inspiracija Hrvatskoj i Europi": U Strasbourgu otvorena izložba "Vukovar - europska poruka mira"

Foto: Press fotografije

PRILIKOM zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik Davor Ivo Stier u suradnji s njemačkim zastupnikom Berndom Posseltom organizirao je izložbu fotografija "Vukovar - europska poruka mira" u svrhu obilježavanja godišnjice pada Vukovara. Svečana ceremonija otvaranja izložbe održana je u ponedjeljak, 18.studenog u 18 sati u prostorijama Parlamenta. Ceremoniji, uz novoizabranog predsjednika Europske pučke stranke(EPP) Josepha Daula, nazočili su i hrvatski europarlamentarci kao i njihovi kolege iz drugih zemalja.

"Danas obilježavamo 22. godišnjicu pada Vukovara, ali po prvi puta je obilježavamo kao članica Europske unije i u Europskom parlamentu, zajedno s kolegama s cijelog kontinenta. Pripadnost Vukovara Europi ne izvire iz članstva u EU, ali to je članstvo potvrda njegovog identiteta kao hrvatskog i europskog grada", istaknuo je Stier prilikom pozdravnog govora na ceremoniji otvaranja izložbe.

"Vukovar i Vukovarce nitko ne treba učiti europske vrijednosti. Oni te vrijednosti žive kroz stoljeća i živjet će ih i u budućnosti. Vukovar je inspiracija Hrvatskoj i Europi", rekao je Stier naglasivši kako je Vukovar simbol otpora prema zlu, istinskog domoljublja, snage kršćanskog opraštanja i prihvaćanja puta mira. "To nije bila borba između etničkih skupina ili građanski rat. To je bila borba za ideal slobode, a protiv ideologije razaranja i dominacije. Na tom slobodarskom idealu je stvorena hrvatska država i samo se na tom idealu može dalje razvijati".

Njemački zastupnik Bernd Posselt nazvao je Vukovar simbolom europske kulture: "Oni koji su vršili agresiju na Vukovar, oni su željeli uništiti Europu. Nisu uspjeli.Vukovar je bio i ostao europski grad. Simbolično je održavanje ove izložbe upravo u Strasbourgu, koji je i sam, kao i Vukovar, simbol pomirenja i reintegracije u Europi".

Predsjednik EPP-a Joseph Daul, naglasio je kako ga izložene fotografije podsjećaju na iskustva Strasbourga i na iskustva vlastite obitelji nakon ratnih razaranja. Daul je istaknuo važnost toga što je Hrvatska postala punopravna članica EU i podsjetila na nužnost nastavka europskog mirovnog projekta.



Na svečanom otvaranju izložbe dodijeljena su priznanja pobjednicima natječaja za najbolji esej na temu Vukovara; Lari Manojlović (1.mjesto), Ivanu Kosu (2.mjesto) te Lori Skuban(3.mjesto) i Valentini Draženović (3.mjesto).

Također, prilikom samog otvaranja plenarne sjednice Europskog parlamenta, zastupnik Stier je od predsjednika Parlamenta Martina Schultza i svih zastupnika zatražio odavanje pijeteta vukovarskim žrtvama.

Pročitajte više