Vukšić Milanoviću: Kako to da ste smrad korupcije počeli osjećati tek nakon što je Bandić prestao biti član SDP-a?

Foto: Hina

"OSJEĆATE li barem moralnu odgovornost zbog Bandića?", pitao je Branko Vukšić Zorana Milanovića. "Kako to da ste smrad korupcije počeli osjećati tek nakon što je Bandić prestao biti član SDP-a?", dodao je Vukšić. Vukšić je premijera podsjetio da je 2009. podržao Bandićevu kandidaturu, da bi kasnije govorio kako Zagrebom vlada klijentelistička ekipa.

"Možda je javnost zaboravila da ste i vi bili kandidat za gradonačelnika i da ste dobili nula posto glasova. Što ne znači da građani uvijek biraju najbolje. Kad su građani birali nas ne znači da su birali najbolje. Građani u vama nisu prepoznali apsolutno ništa, a u kandidatu kojega smo izbacili iz stranke dvije godine nakon što sam stranku preuzeo, su prepoznali. Neke stvari moraš taktički prešutjeti, ali da vas ne zamaram sad s tim..." , započeo je Milanović.

"Ali me čudi, što čovjeka proglašavate osuđenim i krivim, bez obzira što ja mislio o njemu.. Ja jesam govorio o klijentelizmu, a to ne mora nužno biti kazneno djelo.", dodao je. Nisam progledao, ne znam što se događa, ne znam puno više od vas, možda nešto malo više", odgovorio je Milanović.

Milanović je odbacio insinuacije da je policija u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pritiskala DORH, ustvrdivši da se takvo što događalo u prošlosti, ali se sada istražne mjere ne mogu provoditi bez suda, na koji, tvrdi, ne može utjecati nitko, pa ni predsjednik Vlade.

"Policija, koju se sada vrlo ružno pokušava prokazati, i to tri tjedna nakon što je ta akcija provedena, kao nekoga tko je sve to osmislio, po zakonu je izvođač radova, nije investitor ni projektant. Ona je to pokušala biti 2010. i 2011., kada je u roku dva tjedna protiv tri člana Predsjedništva SDP-a podnijela kaznene prijave, samostalno, bez DORH-a", ustvrdio je Milanović.

Istaknuo je kako je DORH te kaznene prijave tada rješavao mjesecima, dok ih nije odbacio, što se, kaže, danas više ne može dogoditi.


"To je bio zadnji pokušaj policije, konkretno ljudi koji nam danas dijele lekcije, da policiju stave u poziciju da vrši pritisak na DORH. To nije protuzakonito, ali je duboko nemoralno", rekao je Milanović.

Naglasio je da policija više tako ne postupa jer je izravno koordinira i usmjerava DORH, koji donosi sve ključne odluke.

"Insinuacije potpuno razotkriva činjenica da se ni jedna istražna mjera, ni jedna mjera praćenja ne može poduzeti bez suda, a to je županijski sud. Na takve ljude nitko utjecaja nema i ne može imati, pa ni predsjednik suda ni predsjednik Vlade. Previše je ljudi, karijera, sudbina i normalne ljudske sebičnosti u to uključeno da bi netko žrtvovao svoju karijeru, svoj ugled kako bi nekoga proganjao", istaknuo je Milanović.

"Policija je izravno koordinirana od strane DORH-a. Sve ključne odluke donosi DORH. Policija je puno manje samostalna nego u američkim filmovima koje gledate". pojasnio je premijer.

Pročitajte više