Wall Street zarađuje više u bonusima, nego svi Amerikanci koji rade za minimalac

 Foto: scx.hu

POZNATO je da je nejednakost u plaćama u Americi vrlo velika, no šokantno je o kakvim razlikama se radi.

Bonusi koji se isplaćuju financijašima na Wall Streetu, nadmašuju iznos ukupnih plaća svih Amerikanaca koji rade na minimalcu, piše američki portal PolicyMic.
 
Prema podacima Instituta za javnu politiku, u 2013. je ukupan iznos bonusa isplaćen u financijskoj industriji, nadmašio ukupnu zaradu oko jednog milijuna američkih radnika, koji rade na puno radno vrijeme a primaju minimalnu plaću.
 
Oko 165 tisuća zaposlenih u financijskoj industriji dobilo je bonuse u iznosu od 26,7 milijardi dolara, što je dovoljno da se udvostruči plaća za 1,085 milijuna Amerikanaca koji rade najmanje 40 sati tjedno za 7,25 dolara na sat, piše PolicyMic.
 
Prema analizi Instituta za javnu politiku, koja se oslanja na analitičke podatke Moody'sa, novac koji odlazi bogatašima smanjuje korist za ekonomiju.
 
Naime, svaki dolar radnika na minimalcu doprinosi nacionalnoj ekonomiji 1,21 dolar, dok dolar koji završi na bankovnom računu nekog milijunaša sa Wall Streeta, ekonomiji doprinosi samo 39 centi.
 
To znači da je tih 26,7 milijardi dolara u bonusima otišlo radnicima na minimalcu, doprinos nacionalnoj ekonomiji bio bi 32,3 milijarde dolara, što je trostruko više od doprinosa financijaša s Wall Streeta.
 
"Još uvijek mislite da si američke korporacije  ne mogu priuštiti povećanje minimalne satnice na 10 dolara, kako je predložio Obama, iako se produktivnost radnika više nego udvostručila od 1968.? U tom slučaju, vjerojatno vas ništa ne može uvjeriti“, zaključuje PolicyMic.

Pročitajte više