Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Foto: Shutterstock

NA INTERNETU se ovih dana pojavio tajanstven, iznenađujuće moćan AI chatbot nazvan "gpt2-chatbot". Korisnici koji su isprobali novi AI alat tvrde da evidentno spada među najmoćnije sustave na svijetu, ali nije poznato što je taj sustav umjetne inteligencije ni odakle dolazi.

Debitirao u Areni AI sustava

Gpt-2 je prvi put primijećen na web stranici LMSYS Org, koja se koristi za usporedbu i rangiranje različitih AI sustava. Korisnici stranice primijetili su da je sustav gpt2-chatbot bio kratko dostupan za upotrebu, da bi potom misteriozno nestao.

Vijest o pojavi novog sustava brzo se proširila, a korisnici su ga opisali jednako moćnim kao što je OpenAI-jev GPT-4 ili čak moćnijim. Naime, neki su primijetili da je gpt2-chatbot na određenim testovima bio bolji od drugih modela.

Zanimljivo je da su mnogi korisnici zabilježili da nema informacija o tome odakle model dolazi, odnosno tko ga je razvio, što je potaknulo nagađanja o njegovom izvoru.

Nestao zbog velikog prometa?

Stranica LMSYS Org objavila je da je nestanak bio rezultat "neočekivano velikog prometa i ograničenja kapaciteta" te da je prekid privremen.

"Ostanite u tijeku za njegovo šire puštanje u upotrebu", poručila je stranica na Twitteru, odnosno X-u, ističući da surađuje s timovima koji razvijaju AI kako bi testirala sustave prije nego što ih puste u javnost.

Iako nije navedeno na koje se to timove odnosi, gpt2-chatbot spominje se kao dio te politike stranice.

OpenAI izveo testiranje?

Korisnici nagađaju da iza testiranja, odnosno pojave i nestanka AI-ja, stoji sam OpenAI. Direktor kompanije Sam Altman na Twitteru je napisao: "Imam posebno mjesto za gpt2."

U jednoj drugoj objavi na X-u zaposlenik OpenAI-ja Steven Heidel objavio je 30. travnja pomalo tajnovit post, koji također spominje gpt-2. U njemu je samo kratko napisao: "Kada gpt-2."

Alat bi mogao biti prototip GPT-5

Zbog svega navedenog pojavile su se špekulacije da bi gpt-2 mogao biti rani prototip GPT-5, koji je u više navrata najavljivao Altman. Naime, Altman je nedavno na sveučilištu Stanford u SAD-u poručio da je "GPT-4 najgluplji model koji će itko od vas ikad više morati koristiti".

Pritom je ustvrdio da s visokim stupnjem znanstvene sigurnosti može reći da će GPT-5 biti puno pametniji od GPT-4. Konačno je dodao i da će GPT-6 biti bolji od GPT-5, čime je ukazao na prirodu i smjer u razvoju tog alata, ali i AI-ja općenito.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Pročitajte više