Westerwelle smiruje tenzije: Želimo Hrvatsku u EU! Neće biti umjetnih prepreka, ali ni popuštanja

NAKON što je jučer predsjednik Bundestaga Norbert Lammert za njemački list "Welt am Sonntag" izjavio da se apsolutno protivi daljnjem proširenju i ulasku Hrvatske u Europsku uniju, danas iz Njemačke stižu poruke "pomirenja". Naime, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle uoči sastanka u Luksemburgu izjavio je da želi vidjeti Hrvatsku u Eu, ali da neće nam neće "progledavati kroz prste".

"Uvjeren sam da će sporazum između Europske unije i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, to je već odlučeno, ali je također potrebno da relevantni kriteriji budu ispunjeni. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske", rekao je Westerwelle.

Jučerašnje izjave kontroverznog političara Lammerta uzburkale su hrvatsku javnost, ali se ubrzo pokazalo kako većina političara u Njemačkoj ipak ne dijeli njegovo stajalište. Ministar za europska pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Hans-Peter Friedrich za "Spiegel Online" je izjavio da "onaj tko dovodi ulazak Hrvatske u pitanje smatra da Europska unija nije u stanju i u budućnosti stvarati mir u Europi. "To je najpogrešnije moguće shvaćanje dodjele Nobelove nagrade za mir', rekao je.

"Niti se u slučaju hrvatske ponavljaju ranije pogreške, niti se Hrvatska treba kažnjavati za greške koje je počinio netko drugi. Balkan je još uvijek od presudnog značaja za mir u Europi", dodao je.

Pročitajte više