ZAMP: Nema se što Ministarstvo financija miješati u naše ubiranje autorskih prava!

Foto: Index

"PLAĆANJA ZAMP-u treba redefinirati!", najnoviji je zahtjev Ministarstva financija Slavka Linića u vrijeme dok Vlada najavljuje ukidanje niza parafiskalnih nameta u 2014. godini.

Iako vrh ZAMP-a od početka tvrdi kako plaćanje autorskih i muzičkih prava nije parafiskalni namet s tim se očigledno ne slaže dio Vlade Zorana Milanovića. Naime, ministri su misleći o parafiskalnim nametima koje treba promijeniti prvo pomislili upravo na utvrdu predsjednika Ive Josipovića i njegova dobra prijatelja i partnera Marka Vojkovića - Hrvatsko društvo skladatelja, odnosno ZAMP.

ZAMP: Treba im pojasniti, nije ovo parafiskalni namet

Da će u ovom slučaju biti itekakvog otpora postalo nam je jasno nakon izjave pomoćnika ministra financija Branka Šegona kako počinju pregovori sa ZAMP-om. No, u samom ZAMP-u to opovrgavaju. Isto tako u ZAMP-u nikako ne žele prihvatiti da se naknada plaćanja autorskog djela može smatrati parafiskalnim nametom.

"O svemu znamo samo neslužbeno, putem medija. No, u Hrvatskom društvu skladatelja to nije nitko niti očekivao jer najprije treba pojasniti da se u slučaju autorskih naknada radi o naknadi za uslugu koju plaćaju samo oni koju tu uslugu koriste u svom poslovanju, a ne o parafiskalnom nametu - pod što spadaju sva obavezna davanja koja se prikupljaju od svih fizičkih i pravnih osoba, a nemaju karakter poreza", kaže nam Milan Majerović-Stilinović iz HDS-ZAMP-a.


Naime, u HDS-ZAMP-u tvrde da nitko nije prisiljen koristiti glazbu u poslovanju - ali kao korisnik ne može si niti uzeti pravo odlučivanja o visini naknade za njezino korištenje. Autorsko pravo je privatno vlasništvo tvorca autorskog djela - potpuno jednako kao što je npr pravo vlasništva nad nekretninom koju ćete iznajmiti nekome tko će u njoj otvoriti kafić.

Linićev pomoćnik je nekorektan!

"Zato HDS smatra tu najavu pomoćnika ministra u ime Vlade iznenađujućim i nekorektnim svrstavanjem na stranu jednih poduzetnika i jedne vrste radnih mjesta npr. ugostiteljski ili hotelski sektor koji zadnjih godina bilježe rast protiv druge vrste poduzetnika i druge vrste radnih mjesta (kreativni sektor, koji je u padu). Ta je najava ishitrena a pravno i gospodarski potpuno neutemeljena. Nema niti jednog razloga zašto bi se 'rasterećivalo'  poduzetnički sektor  koji je u usponu, na teret drugog koji je u padu. Nejasno je kako umanjivanje vrijednosti intelektualnog vlasništva  pomaže razvoju gospodarstva - osim što u populističke svrhe prikupljanja bodova u krizi dobro zvuči smanjivanje nekakvog 'nameta', koji realno ne postoji", odlučni su iz ZAMP-a. 

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz HDS-ZAMP-a čini se da od nekih pregovora s Ministarstvom financija neće biti ništa jer prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, pregovarati o visini naknada mogu jedino autori putem HDS ZAMP-a i na drugoj strani, korisničke udruge ili komore. Tvrde nam kako su već do sada, zbog krize smanjivali plaćanja.

Iako iz Vlade stidljivo napominju kako bi se mogao mijenjati Zakon o Autorskim i srodnim pravima koji je HDS-ZAMP-u dao gotovo monopolističku poziciju te mogućnost netransparentne podijele poslova, iz HDS-ZAMP-a to odlučno opovrgavaju.

Tutić: Neka Šegon sam piše svoje pjesme


"Zakonom se ni sada ne definira visina autorske naknade. Koliko znamo, nema nikakvih inicijativa za promjenu Zakona o autorskim i srodnim  pravima, naprotiv, svjetski trend je jačanje zaštite intelektualnog vlasništva pa vjerujemo da će ga slijediti i Hrvatska . Naravno da smo protiv bilo kakvih smanjenja autorskih prava u budućnosti", tvrde iz ZAMP-a. I skladatelji su spremni za bitku protiv Ministarstva financija.  

"Predlažem pomoćniku ministra koji smatra moj život, moje pjesme i moje snove parafiskalnim da odsada piše sam svoje pjesme. Nadam se  da će mu biti dobre kao i ovaj 'namet' koji je namjerio u tuđe džepove", kaže o najavi iz Vlade skladatelj Zrinko Tutić.

Boris Novković spreman braniti stečena prava

Boris Novković je spreman "za sve daljnje akcije u obrani prava koja smo gradili godinama". "Osjećam se posramljeno i uništenih snova pri pomisli da je moguće da djelujem u društvu čiji legalno izabrani predstavnici ne razumiju pojam intelektualnog vlasništva i katastrofalne posljedice koje bi nas snašle postanemo li tako neizbrušena i zaostala sredina", tvrdi Novković.

Slično razmišljaju i Zlatan Stipišić Gibonni i Arsen Dedić. "To što sam čuo da se predlaže je zadiranje u tuđi rad i uzimanje rezultata nečijeg rada. Mislim da nitko na to nema prava", kaže Dedić.

Kabelski distributeri: Neka porezna pročešlja ZAMP!


Naravno, ima i onih koji makar u stidljivoj namjeri Vlade da zauzda namete ZAMP-a vide prvi korak u sređivanju situacije vezano uz muzička i ina autorska prava  u  Republici Hrvatskoj. Asocijacija malih kabelskih distributera koji sa ZAMP-om već godinama vode pravnu bitku te nastoje dokazati da je ZAMP   neregistrirana organizacija koja građanima i gospodarstvu na godišnjoj razini otima na stotine milijuna kuna tvrde kako bi i ovo mogla biti samo farsa iz Markovih dvora.

"Vlada,odnosno točnije institucije vlade RH,pri čemu mislim prvenstveno na policiju,poreznu upravu i ostale institucije unutar ministarstava trebale bi temeljito "pročešljati" tu famoznu "tvrđavu" i siguran sam da bi pronašli jako puno nezakonitih radnji od same registracije,dozvola za rad itd. Ukratko kao i kod svih sumnjivih slučajeva "trag novca" je najpouzdaniji trag", tvrde iz Asocijacije koji su na svojim službenim stranicama stop-zamp.org arhivirali niz dokumenata optužujućih za poslovanje ZAMP-a.

Je li ovo početak kraja ZAMP-a?

"Ako bude dovoljno želje u institucijama naše države ovo će biti kraj ZAMPA kao organizacije koja je nanijela i nanosi mnogo štete građanima republike Hrvatske skrivajući se iza 'zakona'. Time bi se otvorila mogućnost za nove transparentne institucije koje bi obavljale ovaj posao na transparentan i zakonit način", tvrde na kraju iz Asocijacije.

Valja podsjetiti kako je ova Vlada već poistovjetila namet namet ZAMP-a  s parafiskalnim nametima. No, taj je "rat" trajao vrlo kratko, a završio je isprikom tadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića. 

Naime, u službenom priopćenju kojeg je potpisao ministar Veljko Ostojić, stajalo je kako on kao ministar pozdravlja "smanjenje parafiskalnih nameta" komentirajući da su se Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i ZAMP Služba Hrvatskog društva skladatelja (HDS) za ovu godinu dogovorili dodatni popust od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata. Nakon tog priopćenja morao se ispričati.

"U svakodnevnoj komunikaciji u sektoru turizma, uvriježilo se koristiti izraz 'parafiskalni namet'" , rekao je Ostojić ispričavajući se za riječ "parafiskalni namet".


 

Pročitajte više