Za diplomske studije Sveučilišta u Zagrebu osigurano ukupno 8833 mjesta

Foto: Hina

ZA UPIS studenata na diplomske studije Sveučilišta u Zagrebu osigurano je ukupno 8833 mjesta od kojih 7487 mjesta za redovite studente, rečeno je danas na konferenciji za novinare Sveučilišta u Zagrebu.

Najviše je studenata predviđeno na studijima društvenih znanosti, njih 2966, zatim na tehničkim studijima 2544 mjesta, na studijima humanističkih znanosti 1716 studenata, na biotehničkim studijima 750 studenata, na području prirodnih znanosti 654 studenata, na umjetničkom području 133 studenta, te manji broj na ostalim studijima.

Očekujemo da će popunjenost studija biti još veća nego u ovoj akademskoj godini, kazala je prorektorica Vesna Vašiček.

Na Sveučilištu u okviru ovogodišnje kvote posebno ističu diplomske studije na engleskom jeziku: studij Managerial Informatics koji se izvodi na Ekonomskom fakultetu s ukupno 30 mjesta i novi diplomski studij Master of European Studies koji je pokrenut na Fakultetu političkih znanosti, također s 30 mjesta. Osim toga izvodi se nekoliko stotina kolegija na engleskom jeziku, rečeno je.

Bjeliš: Zapanjujući stav sanacijske uprave SC

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Borna Baletić požalio se da nedavno pokrenuti trogodišnji preddiplomski studiji Suvremeni ples i Baletna pedagogija, koji su naišli na veliki prijem javnosti, suočavaju s problemima prostora koji iscrpljuju njihov normalan razvoj.


Studiji su trenutno smješteni u Vjesnikovoj zgradi što nije rješenje, a nova sanacijska uprava Studentskog centra ne prihvaća razgovor da parkiralište SC-a postane lokacija novog studija premda je to bilo dogovoreno, kazao je.

Taj prostor je idealan da postane sjedište nacionalnih centara kultura, pa je zapanjujući stav sanacijske uprave SC da studiji plesa nemaju ondje što tražiti, kazao je rektor Aleksa Bjeliš nakon obrazloženja povijesti dogovora oko budućnosti tih studija.

Sve sam mogao očekivati ali da ću to čuti nisam očekivao, kazao je rektor Bjeliš.

Pročitajte više