Za europski plan ulaganja, Hrvatska predložila 77 projekata u vrijednosti od 21,54 milijarde eura

Foto: Hina

Hrvatska je za novi investicijski plan Europske unije predložila 77 projekata u vrijednosti od 21,54 milijarde eura, piše u priopćenju za javnost Vlade RH.

Među projektima poslanima na razmatranje za koje Vlada ocjenjuje da će biti prihvatljivi za sufinanciranje iz EU fondova nalazi se i popis velikih projekata iz OP "Konkurentnost i Kohezija" za 2014.-2020. godinu.

Očekuje se da će u tri godine vrijednost ulaganja u hrvatske projekte s Junckerove liste iznositi 7,47 milijardi eura.

Najviše projekata, njih 31, je iz područja prometne infrastrukture s ukupnom procijenjenom vrijednošću ulaganja od 6,98 milijarda eura dok po vrijednosti investicija prednjači energetika s 8,73 milijarde eura kroz 21 projekt, navodi se u priopćenju.

>Grčić: Isporučili smo listu od 68 projekata vrjednijih od 19 milijardi eura

Na zaštitu okoliša i učinkovitost resursa odnosi se 15 projekata ukupno vrijednih 3,94 milijarde eura, sedam projekata vrijednih 1,50 milijardi eura su iz područja znanja, inovacija i digitalne ekonomije, a tri u vrijednosti 369,40 milijuna eura iz društvene infrastrukture i zdravstvenog turizma.
Plan ulaganja Europske komisije na tragu je koncepta za koji se zalaže Vlada Republike Hrvatske, a koji se temelji na istodobnoj fiskalnoj konsolidaciji, provedbi strukturnih reformi i jačanju investicijske aktivnosti.


"Očekujem da će prioritet pri odabiru projekata imati oni koji doprinose jačanju konkurentnosti gospodarstva, a to znači ulaganje u inovacije, znanje, istraživanje i razvoj, zatim ulaganje u energetske projekte koji imaju regionalno značenje poput našeg LNG terminala pa do projekata u prometnoj infrastrukturi na važnim europskim koridorima“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić,  ističući da će prednost svakako imati projekti koji uz inicijalno ulaganje javnog novca mogu pridonijeti mobilizaciji i ulaganju privatnog kapitala kako bi financijska poluga imala što veći učinak u rastu investicijske aktivnosti.

Popise predloženih hrvatskih projekata i projekata Investicijskog plana Europske komisije možete pregledati na poveznicama:

Preliminarni popis projekata prema potrebama za ulaganje - HRVATSKA (.pdf)

Lista projekata iz zemalja članica i Komisije (.pdf)
 

Pročitajte više