Za projekt gospodarske diplomacije im trebale dvije godine: "Nadamo se da to vrijeme nije uzalud potrošeno, nismo spavali"

Foto: Dragan Matić/Cropix

NEDOSTATAK investicija i komplicirana birokracija i dalje su gorući problemi domaćeg gospodarstva koje sedmi kvartal zaredom bilježi kontinuirani pad. U Vladi, ali i na Pantovčaku nadaju se zaokretu s novim konceptom intenzivne gospodarske diplomacije. Projekt osmišljen na Zrinjevcu, gdje će i detaljno biti predstavljen krajem mjeseca, danas je dobio "zeleno svjetlo" Savjeta za gospodarstvo predsjednika Republike.

Snažnije povezivanje aktivnosti veleposlanstava i gospodarstvu okrenutih ministarstava, trebalo bi biti od pomoći izvoznicima, kao i potencijalnim ulagačima u Hrvatskoj, očekuje i predsjednik Ivo Josipović. "Ocijenili smo da je riječ o vrlo dobrom projektu s kojim će, naravno, biti povezane i aktivnosti Ureda predsjednika. Vjerujem da će se u neko dogledno vrijeme vidjeti prvi dobri rezultati", rekao je Josipović nakon sjednice gospodarskog savjeta.

Očekuju to i gospodarstvenici, kojima su komplicirana birokracija i sve veći nameti neke od glavnih prepreka poslovanju, upozorava član predsjednikova savjeta Ivan Ergović. Želi vjerovati da će novi koncept o kojem se dugo govorilo, imati i opipljive rezultate. "Sve je manje onih koji pune proračun. A taj proračun, zbog situacije u kojoj smo se našli, ne kažem da je to ova Vlada kriva, stalno raste zbog novih obaveza. Znači, stalno se priča. Isto kao što smo pričali puno o ovoj gospodarskoj diplomaciji, tako se priča o reformama koje su spore. Znači, moramo prije svega pojeftiniti državu kako bi gospodarstvo s manje tereta moglo stvarati nove vrijednosti", smatra Ergović komentirajući uz ostalo kontinuirani pad gospodarstva.

Ergović, ujedno vlasnik Nexe grupe koja pola prihoda ostvaruje izvozom te je poput ostalih obvezna plaćati doprinos Hrvatskoj gospodarskoj komori, (HGK), ima ideju i kako u cijeloj gospodarsko-diplomatskoj priči dodatno uštedjeti. "Trebalo bi njihova predstavništva (HGK) nekako implementirati, spojiti u naše ambasade. To bi pojeftinilo cijelu stvar i mislim da bi moglo doprinijeti što većem izvozu. Jer, jednostavno, bez izvoza mi nemamo šanse", zaključio je Ergović.

Za projekt koji će uskoro zaživjeti Vladi je trebalo gotovo dvije godine, no zamjenik inoministrice Joško Klisović ističe, cijelo se vrijeme radilo na zaštiti i promociji interesa hrvatskih tvrtki u inozemstvu. "Trebalo je toliko vremena, ali nadamo se da to vrijeme nije uzalud potrošeno. Dakle, nismo spavali, nismo bilo zatvoreni u sobi i smišljali neki novi koncept", poručuje Klisović.

Pročitajte više