Za prošlu godinu isplaćeno milijardu kuna potpora za poljoprivredu

Foto: Ilustracija

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi isplatila je milijardu kuna potpora za prošlu godinu. Isplaćene su potpore za regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, tov goveda, ovce i koze, mlijeko, duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine).

Vezano za robne vaučere, po naputku Ministarstva poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, putem regionalnih ureda u svim županijama, provodi informativnu anketu poljoprivrednih proizvođača vezanu za željeni način isplate preostalog iznosa potpore za proizvodnu 2012. godinu i to za sredstva koja će se isplaćivati nakon isplate 15. ožujka 2013. Isto tako, u tijeku je podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja za 2013. godinu.

Od ove godine Zajednička poljoprivredna politika EU zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a dio isplata potpora se vrši iz proračuna Europske unije. Da bi ostvarili izravna plaćanja poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) je uspostavljen za odobravanje, praćenje i kontrolu plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima.

Pročitajte više