Za vikend najavljen novi snijeg, sutra se čuvajte poledice i olujnog vjetra!

Foto: Hina, Meteoalarm, Crometeo, Sibenik.hr

VRIJEME diljem Hrvatske sutra će, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, većinom biti oblačno s povremenim oborinama. Pritom se u većem dijelu zemlje očekuje kiša koja će na Jadranu lokalno biti i obilnija uz grmljavinu, dok će se u kopnenim krajevima mjestimice smrzavati na tlu.

Samo će u Gorskome kotaru te uz granicu sa Slovenijom padati snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Vjetar na istoku i u gorju povremeno umjeren jugoistočni, na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo. Jutarnja temperatura od -8 do -3, na moru od 3 do 8. Najviša dnevna od -2 do 3, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre te na Jadranu od 9 do 14°C.

Za vikend opet snijeg

U petak nas, prema prognozi DHMZ-a, očekuje prolazno djelomice sunčano i većinom suho vrijeme, a u subotu i nedjelju nove oborine, kiša, pa snijeg. Jugo će oslabiti na prijelazu sa subote na nedjelju i prolazno okrenuti na buru.

Upozorenje Meteoalarma: Oprez zbog poledice!

Zbog vremenskih neprilika izdano je upozorenje Meteoalarma. Za sutra, cijela Hrvatska je u "žutom", "Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.", stoji u opisu simbola na Meteoalarmu.

Kako je objavljeno u Meteo kutku HTV-a, za mnoge nepovoljni vremenski uvjeti, posebice zbog velike vjerojatnosti poledice, sutra će biti u kontinentalnoj Hrvatskoj, a i na Jadranu će poteškoće mnogima uzrokovati jako, ponegdje i olujno jugo. Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a upozoravaju na udare juga i do 45 čvorova, već u noći na otvorenome moru, a sutra će jugo pojačati i uz obalu.

Snijeg i na Jadranu

Prema podacima DHMZ-a u 7 sati na Sljemenu je palo novih šest centimetara snijega (ukupno 43). Najviše novog snijega, 10 centimetara, palo je u Lipiku i trenutno ima ukupno 16 centimetara. U Karlovcu je napadalo devet centimetara snježnog pokrivača te je visina snijega sada 30 centimetara.

U Begovom razdolju zabilježeno je 42 centimetara snijega, u Delnicama 41, Ogulinu 36, Virovitici 26.

Snijeg je padao jučer i na Jadranu. Snježni pokrivač zabilježen je i u Šibeniku, Zadru, Pakoštanima, Braču te u većem dijelu Dalmatinske zagore.

Slab snijeg još uvijek pada u Zagrebu, Varaždinu, Vinkovcima, Križevcima, Koprivnici, Slavonskom Brodu, Slunju, Karlovcu, Đakovu, Bjelovaru, Bednji i drugim gradovima.


Na Zavižanu je trenutna temperatura -12 stupnjeva, a na Sljemenu je zabilježeno -9. Hladno je i u Udbini (-8), Delnicama (-7).

Najviše temperature, 6 stupnjeva Celzijevih, zabilježene su u Dubrovniku, Komiži i na Lastovu.

U Šibeniku na jedan dan odgođena nastava!

"Zbog poledice se otkazuje nastava u jutarnjoj smjeni u osnovnim školama na području Grada Šibenika. U krugu škola posipa se sol i čisti led. Također je otkazana nastava i u srednjim školama na području Grada Šibenika

Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Šibenika, u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola, donio je odluku o otkazivanju nastave i za poslijepodnevnu  smjenu u svim osnovnim školama na području Grada Šibenika.

Redovna nastava će se prema uobičajenom rasporedu nastaviti odvijati sutra", izvijestili su u srijedu na stranicama Grada Šibenika.

Dodaje se kako je organizirano pojačano čišćenje snijega u krugu bolnica i škola.

Bura i snijeg otežavaju promet

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima (I skupina), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split , Korčula - Hvar – Split i Split-Bol-Jelsa.


Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobića.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, dijelu Like, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Za sva teretna vozila promet je zabranjen na D60 Biorine-Vinjani Donji i na ŽC6180 Zagvozd-Grubine, a zbog mećave je zatvorena i D218 Bruvno-Dobroselo-Mazin, na kojoj je vidljivost 5 metara.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabranjen je promet na brojnim cestama zbog zimskih uvjeta, mjestimice ugaženog snijega ili leda na kolniku.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnim prijelazima Ličko Petrovo Selo i Vinjani Donji.

Danas, 29. siječnja od 11 do 12 sati bit će zatvoren GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška (zbog održavanja električnih instalacija). Promet će se preusmjeriti na najbliže granične prijelaze.

Split spreman za snijeg

Nakon što su jučer prve ovogodišnje pahulje zabijelile i Dalmaciju, noćas ih je opet bilo od Brača i Pelješca do Šibenika, Vodica i zaleđa. Da se ponovi snježni scenarij od prije dvije godine - u Splitu bi sve bilo spremno.


Grad trenutno raspolaže s pet ralica i šest posipača soli, s tim da je jednu ralicu nabavila i javna vatrogasna postrojba. Osim toga tu su i kamioni te sva ostala mehanizacija.

I na građane Splita se računa, ako ne dobrovoljno onda pod prijetnjom kazne od 500 do 1000 kuna.

U slučaju snijega u Splitu, moraju po zakonu očistiti nogostupe ispred zgrada, poslovnih prostora, a gradski kotarevi trebali bi u takvim uvjetima organizirati čišćenje prilaza školama, vrtićima i zdravstvenim ustanovama.

Inače, ekipa koja brine o održavanju županijskih cesta od zore je na terenu jer je snijeg noćas opet zabijelio zagoru i otoke.

Unatoč poslijepodnevnom blagom smirivanju vremena, za njih posao nije jenjavao.

"Mi ćemo i dalje imati posla, morat će se cesta proširivati, a i posipati. A ako bude pada temperature, one će se opet uvečer morati posuti", rekao nam je iz Županijskih cesta Petar Vuletić.

Pročitajte više