Zaboravili milijune: Grad Split propustio rok za prijavu potraživanja prema Dalekovodu?!

Foto: Mario Todorić / Cropix

GRAD SPLIT propustio je rok za prijavu potraživanja prema Dalekovodu, koji je u predstečajnoj nagodbi, kao i Konstruktor, drugi partner propalog konzorcija za gradnju propalog Spaladium Centra. U pitanju su vrlo značajna sredstva. Čak 46 milijuna eura gradskog jamstva za kredit konzorcija koji je dignut radi izgradnje centra koji nikada nije izgrađen te 116 milijuna kuna neplaćenog doprinosa.

46 milijuna eura i 116 milijuna kuna

Propušteni rok priznala je Slavica Radić, koja brine o pravnoj zaštiti Grada Splita, i to na izravno pitanje HDSSD-ovog vijećnika Luke Roguljića tijekom rasprave o informaciji o predstečajnoj nagodbi Konstruktora, koji prema posljednjima podacima Porezne uprave duguje državi 117 milijuna kuna poreza. 

Kerumova vlast mjesecima je odgađala konačno rješenje problema sa Spaladium Arenom i konzorcijem kojeg osim Dalekovoda, Konstruktora, čini i IGH Jure Radića, kojem također ne cvjetaju ruže.

Grčić na pitanje o Konstruktoru odmahnuo rukom, nakon pola godine Linić se uhvatio za glavu

Nikakvu pomoć nisu imali od državne vlasti, zajedničkog partnera u ovom kolosalnom promašaju za koji su odgovorni bivši premijer Ivo Sanader i bivši gradonačelnik Ivan Kuret, koji je potpisivanjem famoznih aneksa ugovora omogućio plaćanje konzorciju prije no što su ispunili uvjete za to, tj. izgradili toranj, neophodni preduvjet komercijalne isplativosti cijelog projekta. 

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić prije godinu dana nakratko je sletio u svoj Split kako bi provjerio što je s novcem kojeg država plaća u kvartalnim anuitetima Gradu Splitu za Spaladium arenu, a koji Grad nije prosljeđivao na račun konzorcija. Index ga je tom prilikom pitao što misle napraviti s Konstruktorom, koji i tada debelo nije ispunjavao zakonske uvjete za nastavak poslovanja. Ništa. Grčić je samo odmahnuo rukom.

Trebalo je proći pola godine da se nakon Grčićevog mahanja rukom, njegov kolega, ministar financija Slavko Linić, uhvati za glavu i poruči direktoru Konstruktora Željku Žderiću da ga može biti sram jer ne plaća radnike i državu, a puste je milijune propustio kroz ruke.

Grad Split odlučio je na koncu razvrgnuti ugovor za Spaladium centar...

Pročitajte više