Zabranjen Beograd Pride!

Screenshot: YouTube / Amnesty International

PARADA ponosa u Beogradu ovoga vikenda ipak se neće održati. Bilo je planirano da se beogradski Pride održi u subotu, ali u zadnji čas ga je zabranio Biro za koordinaciju službi sigurnosti.

Članovi Biroa sastali su se u 16 sati. Nakon višesatne rasprave, srpski mediji su objavili da je donesena jednoglasna odluka da se Povorka ponosa zabrani.B92 prenosi da je svako od 12 članova Biroa najprije iznosio svoju sigurnosnu procjenu, nakon čega je donesena zajednička procjena da se Pride zbog sigurnosti građana ne može održati.

Odluka u zadnji čas

Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik srpske vlade, na čiju inicijativu je Biro i zasjedao, ranije je kazao da odluku nije lako donijeti: "Ne što bi netko želio jedno ili drugo, već moramo kao profesionalci odluku donijeti u skladu s poštovanjem sigurnosti građana".

Novinare je zanimalo i zbog čega se konačna odluka o održavanju donosi manje od 24 sata prije nego što bi se ovogodišnji Pride trebao održati. Vučić je poručio da je to normalna procedura, odnosno da se posljednje procjene uvijek daju uoči samog događaja, kada se raspolaže s najviše informacija.

"I pred nogometnu utakmicu s Hrvatskom smo imali zadnje procjene 12 sati prije događaja. Ne mislite valjda da je kraj svega ako se nešto dogovorite mjesec dana prije toga", rekao je Vučić.

Policija unaprijed okupirala ulice Beograda


I prije nego što je konačna odluka donesena, policija je izašla na ulice Beograda. Jake policijske snage okupirale su centar grada, javio je B92. Bilo je predviuđeno da Povorku ponosa osigurava 6500 policajaca, od čega 2700 u glavni grad Srbije stiže iz ostalih gradova. To je čak 1500 policajaca više nego što je osiguravalo Pride 2010. godine.

Dolazak na Pride najavili su Brigita Olson, švedska ministrica europskih poslova, i Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju. U paradi je trebao sudjelovati i srpski ministar za europske integracije Branko Ružić, kao i glavna pregovaračica s Europskom unijom Tanja Miščević.

Bilo je predviđeno da se Olson i obrati sudionicima parada. Uoči Pridea, švedska je ministrica ocijenila da su prava LGBT osoba dio korpusa prava na slobodu mišljenja i okupljanja, kao i manjinskih zajednica uopće. Navela je i da bi održavanje Parade ponosa u Beogradu predstavljalo snažan signal da je vrijeme za ubrzanje pristupnih pregovora između Srbije i Europske unije.

Europsku su poruku srpske vlasti tako i ove godine odlučile ignorirati. Michael Davenport, šef delegacije EU u Beogradu, pozvao je vlasti u Srbiji da pokažu odlučnost i osiguraju da se Parada održi u miru. Davenport je Srbiji poručio kako EU od zemalja kandidata očekuje da prihvate europske vrijednosti, što uključuje poštovanje ljudskih prava.

Nema Pridea od 2010.

Beogradski Pride prvi put se pokušao organizirati još 2001. godine. Tada su sudionike povorke napali nogometni huligani i simpatizeri nacionalističkih stranaka. Povorka ponosa uspjela se održati 2010. godine, ali plaćena je krvava cijena; huligani su se sukobili s policijom koja je osiguravala Pride, veći broj osoba je ozlijeđen. Nakon toga se Pride u Beogradu nije održavao, pod objašnjenjem da su sigurnosni rizici previsoki.

Pročitajte više