Zagrebačka III. gimnazija proslavila 90. obljetnicu postojanja

Foto: Freewebs/III. gimnazija Zagreb

ZAGREBAČKA III. gimnazija jučer je proslavila 90. obljetnicu postojanja. Na svečanoj akademiji ravnatelj Martin Oršolić prisjetio se povijesti škole koja seže u daleku 1922. godinu. "Prva i druga kada su bile pretijesne primiti sve učenike koji su htjeli upisati gimnaziju u današnjem muzeju Mimara, tada je osnovana III. gimnazija, odlukom Gradskog poglavarstva", istaknuo je Oršolić.

Od 1937. godine III. gimnazija je na adresi u Kušlanovoj ulici te je kroz nju do danas prošlo više od 19 tisuća učenika i 580 profesora. Neki od njih su na poseban način obilježili hrvatsku povijest, na što je ravnatelj posebno ponosan. "Imali smo i učenike i profesore koji su obilježili dio hrvatske povijesti u kulturi, sportu, znanosti i obrazovanju. Navest ću samo neka imena, kao maestro Krpan, Vladimir Kranjčević, zatim poznati književnici Ivan Kušan, Hrvoje Hitrec", otkriva Oršolić.

Kroz školu su prošli i poznati novinari, nogometaši i ostali sportaši. Kao vrlo uspješnu godinu, ravnatelj navodi 1939. godine, kada je III. gimnaziju pohađalo više od 1100 učenika, kojima je predavalo čak 11 doktora znanosti. Danas se škola ponosi odličnim postignućima svojih učenika, koji su tijekom svečanosti obilježavanja 90. obljetnice primili nagrade i posebna priznanja. Učenikom generacije proglašen je Zvonimir Jovašković. "Ja sam u ove četiri godine s našom školom bio prvak države u atletici četiri godine i od toga sam imao pojedinačno tri prva mjesta i jedno drugo. Očito je bilo dovoljno za nagradu ravnatelja", kaže Jovašković.

Ružica Đankić dobila je nagradu za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u košarci i za odličan uspjeh u školi, a Jelena Filipović nagrađena je za sudjelovanje na državnim natjecanjima iz kemije, filozofije i fizike. Svima su uručena priznanja, ali i vrijedne nagrade; prijenosna računala ili tableti, koji su ih posebno razveselili. Nagrade im je predao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tom je prilikom obećao pomoć Grada kako bi se završilo uređivanje škole te kako bi se uredili imovinsko-pravni odnosi s Osnovnom školom koja je na istoj adresi. "1.9.2015. godine je deadline za Osnovnu školu. Iseljenje iz III. gimnazije i ulazak u Osnovnu školu na Peščenici. A do 1.9. iduće godine ćemo obnoviti i sportsku dvoranu i ovaj dio škole", poručio je Bandić.

Pročitajte više