Zagrebačka policija već mjesecima pokušava saznati tko su organizatori prosvjeda u Savskoj

Screenshot: YouTube

DAVOR Posilović, načelnik Sektora Policijske uprave zagrebačke, u razgovoru za Al Jezeeru govori  o policijskim procjenama i akcijama tijekom građanskog okupljanja protiv prosvjeda hrvatskih branitelja koji Savsku ulicu protupravno okupiraju već četiri mjeseca.

> Interventna zablokirala prosvjednike protiv šatordžija, uhapsila četiri osobe

Posilović je u razgovoru još jednom potvrdio činjenicu da prosvjed branitelja nije prijavljen te za njega ne postoje formalni uvjeti. Načelnik je potvrdio da je takav bio i građanski protuprosvjed, za kojeg također nije zatražena dozvola.



"Bitno je napomenuti da niti jedno niti drugo okupljanje sukladno zakonskim uvjetima koji trenutno nisu ispunjeni nije bilo zabranjeno niti onemogućeno," rekao je Posilović i pritom odbacio tumačenje da je prosvjed ratnih invalida i veterana nelegalan.

Pitanje bez odgovora

Na inzistiranje voditeljice da pojasni zašto policija dozvoljava formalno protupravan prosvjed, Posilović se pozvao na Ustav, no zapravo nije ponudio jasan odgovor.      

"Jedna je stvar što skup formalno nema dozvolu, no isto tako nema formalnih uvjeta koji bi dozvolili prisilan prekid skupa," rekao je načelnik i otkrio da je policija pokrenula istragu s ciljem da otkrije organizatore prosvjeda.

"Policija provodi kriminalističko istraživanje s ciljem da se utvrde osobe za koje bi se moglo dokazati da su organizatori prosvjeda," rekao je načelnik i dodao da je moguće pokretanje optužnog prijedloga protiv odgovornih osoba.


"Mi raspolažemo s određenim saznanjima, nakon što prikupimo sve relevantne informacije, dovoljne za osnovanu sumnju, može se dogoditi da se pokrene optužni prijedlog protiv odgovornih osoba," rekao je.   

Načelnik je ponudio i odgovor na pitanje o članku 14. Zakona o javnom okupljanju prema kojem se prosvjedi ne smiju održavati u blizini škola i vrtića.  

"Prosvjed kao prosvjed je ustavna kategorija, na samom prosvjedu nisu zabilježena veća narušavanja javnog reda i mira. On je u granicama prihvatljivog ponašanja. Trenutno se nisu stekli uvjeti koji bi policiji dozvolili da djeluju u svrhu prekida prosvjeda," odgovorio je Posilović.

Voditeljica je na kraju razgovara pitala bi li policija dopustila da netko dođe na Trg bana Jelačića, razapne šator i iznese ležaljke, pa na trgu boravi četiri mjeseca.

"Obveza organizatora je da prosvjed prijavi policiji, dozvole za postavljanje naprava na javnim površinama nisu u ingerenciji policije, već nadležnih gradskih tijela, takvu dozvolu policija niti može, niti je ovlaštena dati," zaključio je načelnik. 

> Pogledajte video: Šatoraši blokirali Savsku i vatrometom proslavili Kolindinu pobjedu

Pročitajte više