Zagrijavanje oceana je nezaustavljivo

Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI oceanograf Greg Johnson kaže kako je nemoguće zaustaviti zagrijavanje oceana. Ono će se nastaviti grijati kroz sljedeća stoljeća, čak i ako uspijemo zamrznuti razinu stakleničkih plinova na sadašnjoj razini, piše Guardian.

Nakon što su Zemlju prošle godine pogodile rekordne temperature, zagrijavanje oceana uslijed klimatskih promjena sada je nezaustavljivo. Taj bi proces mogao dovesti do dodatnog rasta razine mora i podići opasnost od ekstremnih oluja, tvrde američki znanstvenici.

Prošle godine zabilježena rekordna razina zagrijavanja

U svojem godišnjem izvješću o klimi navode da su površine i gornji slojevi oceana zabilježili rekordne razine zagrijavanja, a to je posebno vidljivo na sjevernom dijelu Tihog oceana. To izvješće temelje na istraživanjima 413 znanstvenika iz 58 zemalja.


Podaci pokazuju da je 2014. bila najtoplija godina, a rekordna je bila i razina mora. Zadržala se na stopi rasta od 3,2 do 4 milimetra godišnje kroz proteklih dvadeset godina.

Nastavit će se grijati stoljećima

U sljedećim stoljećima posljedice toplijih oceana itekako će se osjetiti, pa čak i u slučaju da se poduzmu oštre mjere za smanjenje emisija ugljikovog dioksida koji te promjene potiču. Greg Johnson, oceanograf iz Američke agencije za oceane i atmosferu to je usporedio s teretnim vlakom kojem treba mnogo snage da krene, no nakon što ga se pogura, nastavit će se jako dugo kretati.

"Ako i zamrznemo razine stakleničkih plinova na sadašnjim razinama, more će se nastaviti grijati kroz stoljeća i tisućljeća. Kako se ono grije, raste će i njegova razina", kazao je Johnson.

Pročitajte više