Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije upozorava: "Mladi i obrazovani odlaze zauvijek, situacija je alarmantna!"

Foto: Guliver image/Getty images

SMANJIVANJE financijskih sredstava za oporavak regija i gradova koji su pretrpjeli najgora ratna razaranja potpuno će uništiti stanovništvo, upozoravaju u Zajednici povratnika Osječko-baranjske županije.

Na tom je prostoru nezaposlenost čak 2,5 puta veća od prosjeka, proces obnove i zbrinjavanje, zapošljavanje i ostalo nije gotovo, a Vlada je presjekla sve što je trebalo nastaviti raditi, smanjivanjem proračunskih sredstava za prostore posebne državne skrbi za čak deset puta. Mladi i obrazovani odlaze zauvijek i situacija je alarmantna, poručuje predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije, Branko Pek.

"Nama je problem što smo jedva vratili ljude. A vratili smo 95 posto ljudi. Sada osjećamo odgovornost za te ljude. Ne možemo mi čovjeka zaustaviti kada znamo da on nema egzistenciju, a vidi ju negdje dalje. Ili u drugom dijelu Hrvatske ili najčešće vani. Kad vi sad već imate organizirane agencije koje nam organizirano odvode mlade ljude, pa i cijele obitelji u Kanadu i druge zemlje. To je zaista tragedija, to je tragedija hrvatske države i Hrvatske vlade", istaknuo je Pek.

Dožupan Dragan Vulin rekao je da Zajednica povratnika može računati na pomoć županije. "Osječko-baranjska županija podupire ove stavove Zajednice povratnika. Želim zahvaliti na svemu onome što su napravili još kao Zajednica prognanika, a evo i sada što čine kao Zajednica povratnika. Moram izraziti žaljenje što još uvijek, da tako kažem, imaju smisao postojanja jer sve ono što je bila njihova zadaća, mislim da se trebalo riješiti puno ranije, a i mi kao Osječko-baranjska županija upozoravamo na razno razna otvorena pitanja i probleme", naglasio je Vulin.

Zajednica uz to već godinama inzistira na naknadu ratne štete jer bi prijeratni poduzetnici oživjeli proizvodnju i zapošljavanje. Ovakva nebriga, navode, samo će ta područja dovesti u novu izolaciju i još težu gospodarsku i socijalnu situaciju nego do sada.

Pročitajte više