Zaklada Ana Rukavina: 51 osoba dobila je nadu za život zahvaljujući darivateljima matičnih stanica

Foto: Arhiva

ZAKLADA Ana Rukavina izvijestila je da su tijekom lipnja provedene dvije transplantacije iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, pa je zahvaljujući darivateljima Registra dosad ukupno izvršena 51 transplantacija, čime je pacijentima iz Hrvatske i inozemstva pruženo ono najvrijednije - prilika za život.

Prva transplantacija iz hrvatskog Registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu, dok su jubilarni 50. i 51. transplantat dobili jedan hrvatski i jedan inozemni pacijent.

Novu nadu za život dobila je 51 obitelj

"Zaklada Ana Rukavina beskrajno je sretna zbog 51 obitelji koje su dobile nadu za život i zahvalna svim darivateljima koji su se nesebično odazvali pozivu iz Registra", poručili su iz Zaklade.

Do danas je u Registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 49.139 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu postati darivatelji

Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina može postati darivatelj krvotvornih matičnih stanica na akcijama upisa u Registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina ili u jednom od osam transfuzijskih centara.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Pročitajte više