Zakočeno imenovanje Ivana Lea Leme na čelo HNK Split: "Nisu protiv mene, ali žele staviti neke svoje"

Foto: Google street view

SPLITSKO Gradsko vijeće neće na novoj sjednici raspravljati i glasati o novom intendantu HNK Ivanu Leu Lemi, već novim članovima Kazališnog vijeća. Lemo je izabran prije gotovo mjesec dana kao jedini kandidat, ali zapelo je s njegovom željom da u Split dovede svoje najbliže suradnike, direktore opere, baleta i drame.

Nije tajna da Kerum ima ideju tko bi trebao biti direktor opere pa je to očito cijeli postupak odabira novog intendanta HNK Split stavilo na čekanje. Ideja je da se prvo izaberu novi članovi Kazališnog vijeća pa onda napravi svojevrsna revizija Lemina odabira. U Kazališno vijeće idu troje HDZ-ovih i dvojica Kerumovih. HDZ-ovi su predsjednik Branko Matulić, prorektor Sveučilišta za kulturu te novinarke HRT-a Branka Brekalo i Mirjana Maroević. Kerumovi su odvjetnik Zoran Mimica i dugogodišnji tajnik Sveučilišta Josip Alajbeg.

"Otkrijte tko je master mind ovog bespotrebnog i bizarnog zapetljavanja"

Lemo smatra da je takva procedura nezakonita. Evo što on kaže o odgodi glasanja.

"Informacije mi dolaze s raznih strana na razne načine. Mala smo zemlja, svi se znamo i svi smo brbljavi. Bondovska istraga koju sam proveo pomogla mi je postaviti se u ovoj situaciji. Dakle, kako se meni čini, trenutna strategija vladajućih je izabrati nove članove Kazališnog vijeća i na neki način vratiti natječaj korak unazad. Tako se kupuje vrijeme za pronalaženje i regrutaciju podobnih, ali izbjegava malu, ali slatku mogućnost da takozvani vladajući možda budu i preglasani. Ovu zakonsku improvizaciju najavio je pročelnik Službe za kulturu Siniša Kuko. To, međutim, nije po zakonu. Nema koraka unazad. Ako je ovo istina, možete li mi, molim vas, otkriti tko je "master mind" ovog bespotrebnog i bizarnog zapetljavanja? Bio bih vam zahvalan", kaže Lemo.

Smatra da je opstruiranje natječaja ponajprije loše za sam HNK koji bilježi više od pet milijuna kuna gubitka.

"Nije slučajno zakonska obveza raspisivanja natječaja godinu dana prije isteka mandata aktualnog intendanta. To će biti u listopadu dogodine. Sad je krajnji trenutak za početak pripreme sljedeće sezone, za bukiranje umjetnika. Bio ja intendant ili netko drugi, već se kobno kasni. Ima li tko u splitskoj vlasti tko zna išta o funkcioniranju kazališta? Ima li? Trenutno mi se čini da nema. Ali ako ima, neka pomogne proceduri natječaja da zakonskim tijekom ide dalje. Ne može se više juriti prema provaliji utabanim stazama stihije. U mojoj predstavi "Propuh, papuče i punica", koja trenutno jako uspješno igra u Gradskom kazalištu mladih Split, autor Cody McClain Brown, Amerikanac i splitski zet, pita se zašto sve u Hrvatskoj mora biti preko veze. To nepovjerenje u uspjeh stvara pesimističan narod. A pesimizam je kancerogen", tvrdi Lemo.

"Nismo ni ljevičari, ni desničari, ni kvartovski masončići, ni stranački sateliti"

Pitali smo ga je li imao kakve kontakte s aktualnom vlasti oko imenovanja.

"Imao sam takve kontakte prije raspisivanja natječaja, ne na moju inicijativu i ne s onima koji odlučuju o natječaju. Otkad je raspisan natječaj, ni s kim nisam imao kontakte, osim indirektno u medijskoj areni pred očima javnosti jer o novcu i interesu javnosti se i radi. Trenutno na ovu temu kontaktiram samo sa svojim suradnicima koje sam po članku 23. Zakona o kazalištu predložio Kazališnom vijeću u sklopu svog programa. Zahvaljujem im što su prepoznali potencijal mog programa te stručnost mog tima.

Evo, ja bih vas molio da mi istražite zašto tako važna tema za splitsku kulturu, kao što je izbor intendanta, nije stavljena na dnevni red jedva dočekane sjednice Gradskog vijeća. Kakve su to kalkulacije? Je li to u interesu kulture grada? Je li to u interesu prezaduženog HNK Split za čiju smo revitalizaciju ja i moj tim pokazali volju i entuzijazam? Mi smo se jedini javili na natječaj. Jako smo se potrudili oko programa. Imamo diplome, dugogodišnje karijere bez mrlja, nismo ni ljevičari, ni desničari, ni kvartovski masončići, ni stranački sateliti. Naime, u kazalištu osim lijevo i desno, postoji gore i dolje. Mi smo ekipa koja se trudi ići gore. Prema svjetlu", kaže Lemo.

"Svakodnevno su mi stizale informacije na kakvim bi koncima trebala plesati intendantska marioneta"

I na kraju zapelo je upravo na suradnicima.

"Da. Svašta sam čuo na tu temu. Nisam ni sanjao da natječaji imaju takve pozadinske peripetije u svim žanrovima. Ma kako se itko usuđuje uvaljivati potencijalnom intendantu ravnatelje opere, baleta? U mom svijetu to je apsolutno neprihvatljivo. Nama nije do funkcija, nego imamo viziju. Ja sam redatelj i bavim se 22 godine konstrukcijom, rekonstrukcijom i dekonstrukcijom priča. Moj posao sličan je novinarskom. Svakodnevno su mi stizale informacije o tome tko s kim ima kakve planove i na kakvim bi koncima trebala plesati intendantska marioneta. Moj refleks je bio da natječaj učinim što vidljiviji oku javnosti.

Može se to gledati i ovako. Nitko nije protiv mene i mojih suradnika, nego žele pod svaku cijenu staviti neke svoje. To je njihov refleks. E sad, problem je što te svoje zapravo još nemaju pa moraju biti protiv mene dok ih ne pronađu po rotarijansko-stranačkim guvnima. Kao redatelja i gledatelja jako me zanima rasplet ove sapuničice, pogotovo u vrijeme uoči Božića, kada svi razmišljamo o duhovnoj odgovornosti svojih postupaka", otkrio nam je Lemo. 

Još je nešto htio dodati za kraj.

"Razmišljam ovih dana, ako me ipak izglasaju za intendanta na nekoj sjednici Gradskog vijeća, što je mala vjerojatnost, bit će nam u daljnjem radu jako lako komunicirati. Dobro smo se upoznali ispred i iza kulisa ja i gospoda vladajući. S ovakvih otvorenih pozicija nećemo gubiti vrijeme na versajske kurtoazije, nego ćemo moći odmah razgovarati o novom, drukčijem HNK-u Split s reorganiziranim Splitskim ljetom, novim repertoarnim pravcima, sve to unutar prijeko potrebne nove kulturne politike novog, predivnog, gostoljubivog, blistavog i sve bogatijeg Splita."

Stranka Pametno tražit će dopunu dnevnog reda i uvrštavanje točke s glasanjem o novom intendantu HNK Split.

Pročitajte više