Zakon o HRT-u konačno u Saboru: Vinković ga nazvao gebelsovskim, Vukšić komesarskim

SABOR raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u.

Vlada predlaže da glavnog ravnatelja HRT-a ubuduće izravno bira Sabor i to je glavna novina zakonskih izmjena koje je prošlog tjedna donijela Vlada. Glavni bi ravnatelj na prijedlog glavnog urednika HRT-a imenovao i razrješavao glavne urednike HTV-a i Hrvatskog radija, uz obavezu da se pritom savjetuje s novinarima i drugima koji stvaraju program.

A kakav ga program zanima kada je u pitanju prisavska dalekovidnica, podijelio je prošlog tjedna s javnosti na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović. "Mene zanima javni program, dokumentarni... a ne informativni", rekao je i nadovezao se na konstataciju ministrice kulture Andreje Zlatar Violić kako će se izmjenama ovog Zakona preustrojiti upravljanje HRT-om i odrediti jasna odgovornost glavnog ravnatelja.

Uz rečeno imenovanje i razrješavanje glavnih urednika glavni bi ravnatelj jasno i odgovorno trebao upravljati poslovanjem, raspolagati nekretninama i imovinom, donositi opće akte te predlagati program rada i financijski plan HRT-a.

Prije početka saborske rasprave o izmjenama zakona o HRT-u, prema kojima bi glavnog ravnatelja birao Sabor, a on glavne urednike radija i televizije, pobunili su se Hrvatski laburisti, jer njihov prijedlog izmjena istog zakona nije uvršten na dnevni red.

Zakon o HRT-u Vinković nazvao gebelsovskim

Saborska sjednica započela je desetominutnom stankom na zahtjev Laburista. Šef kluba Dragutin Lesar zatražio je od predsjedavajućeg Josipa Leke da se na dnevni red uvrsti i njihov prijedlog Zakona o HRT-u te da se raspravi danas zajedno s Vladinim. Leko mu to nije dopustio.


"Takva mogućnost postoji. Tražim da se naš prijedlog Zakona uvrsti i dnevni red ove sjednice", rekao je Lesar, a Leko mu je odmah odgovorio: "Jeste li bili u sabornici kada smo utvrđivali dnevni red kojeg danas imamo? Bili ste. Bilo je logično da tada zamolite predsjednika Sabora i Sabor da vašu primjedbu i vaš prijedlog uzme u obzir. Sada imamo utvrđeni dnevni red i molim da raspravljamo i odlučujemo po dnevnom redu", odgovorio je potpredsjednik Sabora. Inače, Laburisti su svoj prijedlog zakona poslali još u travnju, dok je Vlada to učinila u lipnju.

Da vladajući bojkotiraju oporbene prijedloge složili su se i HDZ i HDSSB, čiji je Zoran Vinković o vladinom prijedlogu zakona o HRT-u imao potrebu primijetiti: "To je jedan obrazac kojeg je smislio tamo još negdje 1933. jedan ministar propagande na svu sreću poraženog svjetskog režima, nacizma, Goebbels", rekao je Vinković.

"Nazvati zakon gebelsovskim je reći kao da je HDSSB rasistička stranka", uzvratio je IDS-ov Damir Kajin. "Niti je zakon gebelsovština, niti itko za HDSSB može reći da je to rasistička stranka. Za pojedince je druge stvar, a za kolektive je takva jedna dikcija nedopustiva", izjavio je Kajin.

Laburisti: Zakon o HRT-u je komesarski


"Vladinim prijedlogom zakona o HRT-u prema kojem bi Sabor birao glavnog ravnatelja, a on glavne urednike radija i televizije", ukinut će se medijske slobode i novinari će opet postati društveno politički radnici, zaključio je laburist Branko Vukšić, nazvavši prijedlog komesarskim.

"Komesar je službena osoba koja ima posebna iznimne punomoći. Glavni ravnatelj ima iznimne punomoći. To je prvi glavni ravnatelj koji izravno postavlja i smjenjuje glavnog urednika. To je ukidanje demokracije, to je ukidanje slobodnog novinarstva", smatra Vukšić.

"Na HRT-u vlada programirani kaos"

"Povratak u mrak medijskih sloboda i gušenje kritike vlasti" - tako su izmjene zakona prozvali u HDZ-u. "Naravno da će onda premijer Milanović moći uživati u umjetničkom i dramskom programu jer kaže da ga informativni program ne zanima. A što će ga i zanimati kada unaprijed zna što će biti u Dnevniku", rekao je HDZ-ovac Davor Stier.

"Na HRT-u vlada programirani kaos, a oni koji bi ga trebali kontrolirati korupciju, krađe novca, sumnjive vanjske produkcije i ostalo što se tamo događa nisu u stanju", ocijenio je HNS-ov Goran Beus Richembergh, podsjetivši usput HDZ-ovce na mračna medijska vremena.

"Punih osam godina ste vi definirali kako će se i tko pripuštati u emisije Hrvatskog radija i Hrvatske televizije i vjerojatno iz tog rakursa imate osjećaj da bi se moglo događati to isto samo s nekim drugim predznakom. Ovdje se to više ne smije događati", ističe Beus Richembergh.

Upotreba ideološke terminologije zasmetala je SDP-ovom Marinu Jurjeviću. "On ovaj zakon naziva komesarskim, a po svemu što govori Laburisti bi valjda uveli mesarski zakon", izjavio je Jurjević.

Pročitajte više