Žale se i sindikati Zavoda za mirovinsko osiguranje: Male su nam plaće!

Foto: hzmo.hr

GLAS su danas digli radnički sindikati Zavoda za mirovinsko osiguranje. Jednodnevnim štrajkom upozorenja zatražili su veće plaće, jer kažu - 13 posto su im niže od državnog prosjeka. Istodobno, svi socijalni partneri poručuju kako rade na dijalogu te najavljuju društveni konsenzus za izlazak iz krize...

Štrajk upozorenja ispred zagrebačkih službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Traže vraćanje dodataka na staž ali i ostavku ministra Miranda Mrsića.
 
"Tražimo da napokon počnu izvršavati ono što su obećali, a to je da neće raditi razliku u plaćama i teret krize svaljivati samo na pojedine javne službe, a druge iz toga izuzeti", poručuje šefica sindikata Višnja Stanišić. Razlike u plaćama nema, a zahtjevi sindikata su nerealni, ocijenio je ministar Mrsić te na pitanje o ostavci odmahnuo rukom.
 
"Ako pogledate plaće koje imamo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, one su još uvijek iznad prosjeka, kad govorimo o prosjeku javne uprave i državnika, posebno kad govorimo o prosjeku ministarstava. Osoba koja radi u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje još uvijek ima za deset posto veću plaću nego osoba koja radi na istom radnom mjestu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava", istaknuo je Mrsić.
 
Mrsić, koji je danas prisustvovao Saboru Hrvatske udruge sindikata, još jednom je priznao kako socijalni dijalog nije na zavidnoj razini, no ide ka boljem. Realni sektor prolazi teške trenutke restrukturiranja, a zbog strogih mjera štednje i smanjenja gospodarske aktivnosti najviše osjeća posljedice krize zbog koje je od 2008. godine izgubio 180 tisuća radnih mjesta, rekao je ministar.
 
"Ono što Hrvatska treba, treba imati dva milijuna zaposlenih ljudi jer je to zalog za prosperitet Hrvatske u budućnosti", najavljuje Mrsić. Prvi korak je reforma radnog zakonodavstva i donošenje zakona koji će štititi radnike i omogućiti zapošljavanje. Treba staviti glave skupa, okrupniti sindikate i donijeti konsenzus o izlasku iz krize, složni su sindikalci.
 
"Aktualna Vlada se trudi, ali rezultati za sad izostaju", smatra Ozren Matijašević, dok Damir Jakuš poručuje da je ono što nam nedostaje jest strategija koja mora biti donesena konsenzusom svih: i sindikata, politike i svih ostalih. Matijašević i Jakuš danas su ujednilili svoje sindikate, pa je tako HUS promijenio ime u Hrvatsku udrugu radničkih sidnikata, koja bi do kraja godine trebala imati oko 80 tisuća članova.

Pročitajte više