Zaraza virusom Zapadnog Nila širi se Balkanom: Preminulo 5 osoba, deseci hospitaliziranih

NAJMANJE je pet osoba umrlo na području Balkana uslijed zaraze virusom zapadnog Nila, a više desetaka je hospitalizirano u posljednja četiri tjedna, objavio je Reuters oslanjajući se na podatke iz Makedonije, Kosova, Srbije i Hrvatske.

Na Kosovo je u srijedu potvrđen prvi smrtni slučaj. Ustanovljeno je da je žena, koja je preminula 14. rujna, bila zaražena opasnim virusom. Za još dvije osobe preminule u rujnu sumnja se da su bile zaražene Zapadnim Nilom, ali se još uvijek čekaju rezultati laboratorijskih ispitivanja krvi. Potvrda o prvom smrtnom slučaju od zaraze groznicom Zapadnog Nila stigla je iz Makedonije, u kojoj su još najmanje dvije osobe zaražene virusom. U Srbiji su dosad potvrđena tri smrtna slučaja uslijed zaraze ovim virusom.

Virus zapadnog Nila prenose komarci. Iako su u većini slučajeva simptomi blagi i očituju se u obliku glavobolja, visoke temperature, ukočenosti vrata, tremora, grčeva i slabosti u mišićima, u težim slučajevima mogu izazvati paralizu i komu, pa čak i smrt.

U Hrvatskoj je zabilježeno pet slučajeva zaraze, ali, na sreću, nije bilo umrlih.

Pročitajte više