Zastupnik Vukšić u Saboru: Imate jasnu viziju i jasan cilj. Ostaviti Hrvatsku bez gaća!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

SABOR će zadnji radni dan tjedna završiti s raspravom o Strategiji raspolaganja imovinom do 2013.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao jučer je da Strategija određuje smjer i kriterije za upravljanje "uspavanom" imovinom. Najavio je dovršavanje registra imovine, a također je otkrio da nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa i udjela u strateškim tvrtkama.
 
Na početku današnjeg zasjedanja HDZ-ov Franjo Lucić zatražio je stanku zbog poljoprivrednika koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu, a nitko od vladajućih ih nije primio. Poljoprivrednici, podsjetimo traže da im se isplati ostatak predviđenih proračunskih sredstava.
 
"Poštovane kolegice i kolege, siguran sam da hrvatska Vlada ne čini dobro kada na ovaj način ignorira one ljude koji stvaraju boljitak, one ljude koji stvaraju dodanu vrijednost, one ljude koji ih zapošljavaju. Svjedoci smo da zbog ovakvog odnosa prema poljoprivredi je uništeno 4000 farmi, 40 000 krava je prisilno na klanju. Pa ja vas poštovane kolegice i kolege pitam, je li ovo pokazatelj i je li ovo garancija da će naš poljoprivredni proizvođač sutra u Europskoj uniji prosperirati i da li je ovo garancija opstojnosti hrvatskog sela", poručio je Lucić.
 
U nastavku saborske sjednice raspravlja se o Strategiji upravljanja državnom imovinom. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica najavio je dovršavanje registra imovine, a također je otkrio da nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa i udjela u strateškim tvrtkama...
 
No ipak ostaje pitanje kako to da se planira na bubanj staviti HPB, Croatia Osiguranje i koncesioniranje autocesta. HDZ smatra da Strategija mora ići u drugo čitanje, a laburist Branko Vukšić nema lijepih riječi za planove Vlade.
 
"U vrijeme komunizma se govorili, ali samo u teoriji o razvlašćivanju države i vladavini naroda, to znači rigidni komunizam i korporativni jastrebizam. Između njih se može staviti znak jednakosti, sve ovo što se radi je s jasnom vizijom i jasnim ciljem, ostaviti Hrvatsku i bez gaća", istaknuo je Vukšić.
 
Na raspravi o Strategiji upravljanja državnom imovinom povuklo se pitanje i o našoj zlatnoj rezervi tj. nedostatku iste. HDZ-ov Goran Marić upozorio je da je Hrvatska u prošlom desetljeću prodala zlato koje je dobila sukcesijom...
 
"Ne postoji niti jedan dokument koji govori o prodaji te najvrednije imovine RH, zlatnih poluga. Ne postoji ni jedan zapisnik, ni u jednom izvješću ne postoji informacija o toj prodaji. Zar je moguće da se to događa u Republici Hrvatskoj. Ukupno je prodano za 145 milijuna dolara, a današnja vrijednost je milijardu dolara", rekao je Marić.
 
Inače, jučerašnji dan u Saboru obilježen je napadom oporbe na šefa Hrvatske agencije na za malo poduzetništvo i investicije Darka Liovića. On je odbio primjedbe da nedostaju podaci o jamstvima koje je izdao Hamag i rekao zastupnicima da ih potraže na internetu. Reagirali su HDZ-ovci, a najviše Laburist Branko Vukšić.
 
"Ovo izvješće zaslužuje svaki prijezir. Nećete nas slati, kao po šibice, da podatke tražimo na internetu. Ne možete nas izjednačavati s ulicom“, poručio je Laburist.

Pročitajte više