Zatvara se krug oko Luke Jerića i Pere Perišića: Osuđeni pomagači čelnika propale Alpe Jadran banke

Ilustracija: Arhiva

SUDAC Vladimir Živaljić zatvara krug oko Luke Jerića i Pere Perišića, vlasnika i predsjednika Uprave propale Alpe Jadran banke. Predmet s osam optuženika razdvojen je na nekoliko slučajeva kako bi se suđenje što efikasnije privelo kraju. 

Uvjetne kazne za pomaganje u izvlačenju novca iz banke

Nakon osuđujuće presude za Marka Bitangu, bivšeg HDZ-ovog dožupana splitsko-dalmatinskog, kojem je banka plaćala kredit za stan, nedavno je objavljena i osuđujuća presuda za Stjepana Kurira, Branka Sorića i Marka Perkovića, brata Jerićeve supruge Orgine, koji su optuženi za pomaganje Jeriću i Perišiću za izvlačenje novca iz banke temeljem fiktivnih računa za tvrtku Pilocom, registriranu u Vaduzu u Lichtensteinu.

Svi su dobil uvjetne kazne, Kurir i Sorić godinu dana zatvora s rokom kušnje na dvije godine, a Perković sedam mjeseci s rokom kušnje od godine dana.

Ispitivali tržište za banku, svi računi na okrugle iznose?

Kako je tijekom suđenja utvrdilo vijeće suca Vlade Živaljića, trojica su potpisala fiktivne račune za usluge ispitivanja bankarskog tržišta čime je napravljena šteta Alpe Jadran banci koja je na koncu završila u likvidaciji. Temeljem računa koje su potpisali Kurir, Sorić i Perković, Pilocomu je od kraja 1995. do konca 2000. godine isplaćeno 160 tisuća švicarskih franaka, 90 tisuća američkih dolara te 52 i pol tisuća DEM. 

Zanimljivo je možda da su Jerić i Perišić tvrtku Pilocom nazvali po početnim slovima svojih i imena svojih supruga. P za Peru, I za njegovu suprugu Irinu, L za Luku Jerića, a O za njegovu suprugu Orginu.

Sudac Živaljić pojasnio je kako su zaključili da su fakturirani računi fiktivni, između ostalog, i zbog toga što su na njima sve zaokruženi iznosi. 

"Niz činjenica nije bilo prijeporno. Sva trojica optuženika su bili ovlaštenici koji su raspolagali računima Pilocoma, sva trojica su potpisali sporne račune", kazao je sudac Živaljić, koji je zaključio kako su optuženici bili kotači u sustavu kojeg su zamislili Jerić i Perišić, alfa i omega Alpe Jadran banke. 

Živaljić je na objavi presude podsjetio i kako se Kurir trudio dokazati kako računi nisu bili fiktivni, da je Sorić bio oprezan te je tražio da na računu bude i Jerićev potpis, dok Perković nije ni znao o čemu se radi, ali je znao potpisati jedan račun.

Sorić: Život mi je upropašten, osuđujuća uvjetna mi je kao deset godina zatvora

Sorić nam se nakon presude požalio kako mu je život upropašten i da mu je ova uvjetna presuda kao da je dobio deset godina zatvora. Tvrdi da sud nije htio saslušati njegove argumente i da bi sada mogao imati problema jer predaje na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu. Pokušali smo mu sugerirati da će njegov branitelj Predrag Jelavić znati postaviti sve argumente obrane u žalbi i da još ništa nije riješeno, no Sorić je bio neutješan.  

Država poslovala s Jerićem nakon što su Ministarstvo financija i DAB sanirali više od 50 milijuna kuna štete?

Nakon ovakve presude za pomaganje, sada se očekuje osuđujuća presuda i za Jerića i Perišića, čelnika lokalnog Rotary kluba. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ih za isplaćivanje neosnovane dobiti te da su dionice banke nezakonito kupovali iz imovine banke, a novac izvlačili plaćanjem fiktivnih računa. Osim ove, podignuta je još jedna optužnica za kaznena djela počinjena od 1999. do 2004. godine. Šteta je otprilike stotinjak milijuna kuna. 

Veći dio sanirali su Ministarstvo financija i Državna agencija za sanaciju banaka. Jeriću se, pak, ništa strašno nije dogodilo. Na mjestu propale banke sada je hotel President, a nedavno je otvoren i hotel istog imena u Solinu. Da parodija bude veća, država je u svoje doba unatoč istrazi za vrlo ozbiljna kaznena djela sanirana iz državnog proračuna bez problema organizirala seminare u Jerićevom hotelu President. Posljednji seminar je trebao biti o korupciji u organizaciji Ministarstva pravosuđa, no organizacija je otkazana nakon što su mediji upozorili da se protiv Jerića vodi postupak... 

 

 

Pročitajte više