Zbog bolesti branitelja odgođen početak suđenja u slučaju Lora 2, pred sudom se okupili prosvjednici

Ilustracija: Google Street View

UZ NEVIĐENO osiguranje na splitskom Županijskom sudu danas je trebalo biti održano pripremno ročište u slučaju Lora 2, no odgođeno je za listopad zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije, branitelja Anđelka Botića.

Jagoda Bungur omotala se hrvatskim barjakom i dovela sinove pred sud

Sutkinja Katija Blaće naložila je da se nikoga ne pušta blizu velike dvorane, a red je uz pravosudnu policiju održavala i temeljna policija. Bilo ih je nekoliko van zgrade suda i par unutra. Tko god je trebao proći po nekom poslu u zgradu suda u kojem se nalazi i Državno odvjetništvo, morao je proći kraj strogih policajaca na porti. Čak ni novinarima nije dopušteno da se približe sudnici u kojoj se trebalo održati pripremno ročište.

Čemu nervoza nije najjasnije. Istina je da se pred Palačom pravde okupilo nekoliko desetaka prosvjednika predvođenih Jagodom Bungur, suprugom optuženog Emilija Bungura, ali sve je bilo dostojanstveno te nije bilo nikakvog povoda za intervenciju snaga reda. Jagoda Bungur obmotana u hrvatski barjak još je jednom ponovila kako je njezin suprug nevin i kako se radi o namještenom procesu. Pred sud je dovela i sinove. Suprug joj je u bijegu već punih 10 godina, a već je osuđen pravomoćno na šest godina zatvora u Lori 1.

Od petorice optuženika došla samo trojica

U bijegu je i Tomo Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, koji je u pravomoćno okončanom postupku za ratni zločin nad civilima osuđen na osam godina zatvora, tako da su se u sudnici danas pojavili samo Botić, Ante Gudić i Tonči Vrkić, svi već osuđeni u Lori 1.

Podršku Jagodi Bungur i optuženicima i danas su pružili povjesničari Josip Jurčević i Stjepan Lozo koji su se jučer vrlo opširno osvrnuli na slučaj Lora. Jurčević je kazao kako je po ovom slučaju dijagnosticirao korupcijsku piramidu u hrvatskom pravosuđu, politici i medijima te kako Lora ima nacionalnu važnost za budućnost Hrvatske, dok se Lozo suprotstavio napuhavanju brojke stradalih u Lori i stigmatiziranju Splita. Najavio je kako će osnovati Antikorupcijsku ligu te kako će od gradonačelnika Ive Baldasara zatražiti zaštitu grada Splita od velikosrpske mitomanije. 

Suđenje će trajati godinama

Odvjetnik Nediljko Ivančević, branitelj Tonča Vrkića, Duićevog zamjenika, predviđa da će suđenje potrajati nekoliko godina jer bi na svjedočenje trebalo pozvati oštećenike, nekadašnje ratne zarobljenike iz Srbije. Duića i ostale terete da su tijekom 1992. godine maltretirali ratne zarobljenike, a na dušu im stavljaju i tri smrtna slučaja. Odvjetnik Vinko Burazer, branitelj Emilija Bungura, zatražio je još jednom obnovu Lore 1, ali do danas mu nije odgovoreno na zahtjev.

Pročitajte više