Zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece uhićena dva engleska svećenika

DVA UMIROVLJENA svećenika engleske Crkve uhićena su području Eastbournea radi sumnje da su seksualno zlostavljali djecu i mladiće, piše BBC.

73-godišnji kanonik Gordon Rideout osumnjičen je da je između 1965. i 1972. godine seksualno napastovao devet mladih osoba, a 70-godišnjeg Roberta Colesa, bivšeg župnika, sumnjiči se da je u West Sussexu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina seksualno zlostavljao tri mladića.

Detektivi koji provode istragu priopćili su kako ova dva slučaja zasad nisu povezana, i naglasili kako nema dokaza koji bi upućivali na to da je trenutno bilo koje dijete u opasnosti od zlostavljanja.

Uhićenja su uslijedila nakon šestomjesečne istrage koja je slijedila nakon naputka dijeceze u Chichesteru i tajnog izvještaja o optužbama o zlostavljanju u Sussexu, a koje tereti engleske svećenike.

Također, uhićenja su uslijedila i nakon crkvene istrage Wallacea Benna, biskupa od Lewesa koji će se zbog navodnih sigurnosnih propusta suočiti s disciplinskom komisijom.

U proteklih 40 godina na račun svećenika iz Sussexa stigle su brojne optužbe o zlostavljanjima, provedeno je i nekoliko uhićenja, no istrage su uvijek obustavljene zbog navodnih nedostataka dokaza.

Najnovije optužbe koje terete dvojicu uhićenih svećenika pojavile su se tek nedavno, i to kao rezultat trenutne istrage.

Pročitajte više