Zbog supruge Šime Luketina, Vrhovni sud suđenje za Credo banku prebacio iz Splita u Šibenik

Ilustracija: Google maps

VRHOVNI SUD odlučio je da će se slučaj posrnule splitske Credo banke suditi u Šibeniku. Razlog je supruga nekadašnjeg predsjednika Uprave Šime Luketina.

Jadranka Luketin dugogodišnja je sutkinja splitskog Općinskog suda i kolegica sudaca sa Kaznenog odjela Županijskog suda u Splitu koji je dobio optužnicu protiv njenog supruga.

Upravo da se izbjegne sumnja u pristranost i objektivnost splitskog suda, Vrhovni sud donio je odluku da se Credo bankom pozabavi šibenski sud. U Šibenik su prebačena još dva predmeta protiv Luketina, koji se također odnose na poslovanje banke koja je završila u stečaju.

Optuženi za štetu od 300 milijuna kuna

Optužnica u slučaju Credo banka dignuta je početkom 2013. godine, a potvrđena tek koncem iduće godine. I taj oduži vremenski odmak pokazuje da je odluka o delegaciji predmeta bila očekivana. 

Luketin je zajedno s vlasnicima banke Borisom Baračem i Mirkom Vukovićem, članovima Kreditnog odbora banke, njihovim sinovima Viborom Baračem i Markom Vukovićem, te članom Uprave Matom Mišićem optužen za plasmane visokorizičnih kredita bez osiguranja te štetu od gotovo 300 milijuna kuna. Optužnica pokriva duže vremensko razdoblje od 2004. do 2011. godine.

U Credo banci propao je novac brojnih poznatih sportaša, ali i Ekonomskog fakulteta u Splitu, kojeg je u to doba vodio potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

 

Pročitajte više