Zbog ubojstva armenskog novinara u Turskoj predao se policajac

Foto: FAH

TURSKI policijski dužnosnik predao se vlastima zbog upletenosti u slučaj ubojstva poznatog armenskog novinara koji je prije točno osam godina ubijen pred zgradom novina u kojima je radio u Istanbulu.

Ercan Demir, imenovan prošlog mjeseca zapovjednikom policije u kurdskom mjestu Cizre, predao se kolegama u Ankari nakon što je za njim izdan uhidbeni nalog u slučaju ubojstva Hranta Dinka, urednika armenskog lista Agos, objavili su vladini dužnosnici.

Demir je treći policijski dužnosnik uhićen ovog mjeseca zbog povezanosti s tim slučajem, što upućuje na moguće nove napore u nastojanju da se rasvijetle okolnosti slučaja za koji Dinkova obitelj tvrdi da je riječ o uroti u koju su umiješani državni dužnosnici.

52-godišnji Dink ustrijeljen je usred bijela dana 19. siječnja 2007. u Istanbulu, što je izazvalo izljeve tuge stotina tisuća ljudi koji se protive diskriminaciji nesunita i etničkih manjina.

U vrijeme Dinkova ubojstva Demir je radio kao policijski istražitelj u Trabzonu, odakle je stigao mladić koji je pucao na Dinka. Demir je zanijekao optužbe da je zanemario dužnost i zlorabio ovlasti, prenijeli su mediji.

U Turskoj živi 60 tisuća Armenaca

Prvo je suđenje završeno 2012. s 18 presuda, ali su sudci zaključili da nije bilo riječi o organiziranoj skupini s ciljem ubojstva Dinka. Vrhovni je sud poništio presudu, a prvostupanjski je sud u listopadu najavio da će ponovno razmatrati je li bilo riječi o organiziranom zločinu.


Dink je radio na pomirbi Turaka i Armenaca, kojih 60.000 živi u Turskoj nakon što su osnanske vlasti većinu njihovih predaka pobile ili protjerale tijekom Prvog svjetskog rata.

Uoči smrti, Dink je bio optužen za "vrijeđanje Turaka" i prijetila mu je zatvorska kazna zbog teksta o tome da je pokćerka Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, bila armensko siroče.

"Mi smo svi Hrant, mi smo svi Armenci", uzvikivale su tisuće prosvjednika noseći transparente sa zahtjevima za pravdom danas na mjestu njegova ubojstva, obilježavajući osmu obljetnicu ubojstva.

Ove se godine navršava i sto godina od početka masovnih ubojstava Armenaca u turskim zemljama. Turska je vlada izložena pritisku da prizna sustavni genocid nad Armencima, što ona odbija.

Armenci tvrde da je u masakru ubijeno 1,5 milijuna ljudi. Turska odbija prihvatiti te podatke, tvrdeći da je veći broj Turaka koji su ubijenu u kaosu rata i raspadu Otomanskog carstva.

Pročitajte više