Žestoke kritike iz EBRD-a: Napredak Hrvatske nakon ulaska u EU je patetičan

Foto: FAH

VEDRANA JELUŠIĆ KAŠIĆ, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku, žestoko je kritizirala Vladu Zorana Milanovića. Napredak Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju opisala je kao "patetičan".

Ovakvu ocjenu Jelušić Kašić iznijela je na predstavljanju EBRD-ovog Tranzicijskog izvješća. "Nije puno učinjeno na iskorištavanju ulaska Hrvatske u EU kako bi se pospješila tranzicija. Brutalno iskreno rečeno, taj je napredak gotovo patetičan", kazala je Jelušić Kašić.

Zakazale su, tvrdi direktorica EBRD-a za Hrvatsku, institucije zadužene za pripremu projekata. Peter Sanfey, zamjenik direktora za strategiju i politiku dijaloga EBRD-a, dodao je da se od privatnog sektora očekuju inovacije, ali država je ta koja mora učiniti sve kako bi ih poticala.

Hrvatska vlada, smatra Sanfey, mora napraviti puno više da bi stvorila okruženje koje će poticati inovacije i investicije. Prema istraživanju EBRD-a, najveće prepreke inovacijama u Hrvatskoj su siva ekonomija, prečeste izmjene poreznih propisa i otežan pristup financiranju.

Pročitajte više