Zima je stigla u sela pogođena poplavom: Brojne obitelji još uvijek ne mogu svojim kućama

Foto: Hina

ZIMA je stigla, a brojne obitelji u Gunji, Rajevu Selu i ostalim mjestima u županjskoj Posavini i dalje nisu u svojim kućama. Mnogi od njih raseljeni su po cijeloj Hrvatskoj. Neki su utočište pronašli kod rođaka, drugi kod prijatelja, dok su mnogi od njih smješteni u kontejnerima ili su pak sami osposobili ljetne kuhinje u kojima sad borave.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja navode da je od 1842 kuće koje se trebaju obnavljati do sad završeno 572 kuće i to U Đurićima 26, u Posavskim Podgajcima 29, u Račinovcima 76, U Rajevu Selu 102, u Strošincima 41 te u Gunji 298.

Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja za Index je rekao da se brže ne može obnavljati, pogotovo zbog vremenskih uvjeta.

"Stanarima u kontejnerima je toplo, a dobivaju i jedan topli obrok"

"Volio bih da može, ali ne može. Ono što vidim jer stalno obilazim teren je da se stvarno se radi. Samo je u Gunji trenutno 20 firmi s 450 radnika koji rade i subotom i nedjeljom. Neke stvari ne mogu brže jer treba čekati da se osuši beton. Gunja se zadnja počela obnavljati jer se kod nas voda najduže zadržala, u nekim kućama i do 40 dana", rekao je Lucić.

Na upit kako je ljudima koji su smješteni u kontejnere, da li im je hladno na ovako niskim temperaturama, rekao je da imaju sve što im treba.

"Imamo dva kontejnerska naselja, jedno je kod škole, a drugo na suprotnoj strani Gunje. Ukupno je 320 ljudi smješteno u 99 kontejnera. To su mali kontejneri od 13,5 kvadrata, ali im je toplo. Sad se griju klimama, a idući tjedan dobivaju grijalice koje će im dati Ministarstvo gospodarstva iz robnih zaliha. Dobivaju jedan topli obrok, ostalo hladne, al ono što mogu reći da nisu ni gladni ni žedni", rekao je Lucić.

Na kraju je rekao da će bit dobro ako se svi uspiju vratiti kućama do iduće jeseni.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja do 21. studenog donijelo je ukupno 1842 odluke o obnovi. Od tog broja 1000 vlasnika odlučilo se obnovu izvesti u vlastitom aranžmanu i uz novčanu pomoć Države (u iznosima od 40.000 ili 70.000 kuna), dok se 842 vlasnika odlučilo obnovu svojih kuća povjeriti Državi.

Obnova kuća državu će stajati najmanje 2 milijarde kuna

Prema do sada potpisanim Odlukama o obnovi predviđena je izgradnja 184 nove kuće, a ostale će se obnavljati.
 
Zbog sumnji u istinitost navoda u izjavama korisnika, MUP trenutno vrši provjere za 68 kuća.

"Svjesni smo da raspolažemo novcem poreznih obveznika i moramo paziti da se kuće obnavljaju  namjenski, znači onima koji su u njima živjeli i prije poplave – što nam je i glavni cilj – da se svi vrate svojim kućama gdje su i bili prije katastrofe", stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva za Index.
 
No na žalost, mnoge obitelji još se najmanje godinu dana neće moći vratiti u svoje domove. Ako sve bude prema predviđenom planu, kompletna obnova kuća bi se, prema podacima Ministarstva, trebala završiti do jeseni 2015. godine.

U Ministarstvu navode kako kompletna obnova uključuje i fasade koje se sada zbog vremenskih uvjeta neće raditi.
 
"U Programu obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije pišu procjene, ali kad se napravi konačni obračun s izvođačima ćemo znati točne iznose. Inače, po Programu, preliminarna procjena ukupnih troškova obnove zgrada iznosi 1.633.000.000,00 kuna bez poreza na dodanu vrijednost", naglašavaju u Ministarstvu.

Pročitajte više