Živi zid: Odlukom o eksploataciji Jadrana Vlada će potaknuti samoubojstvo hrvatskog turizma

Foto: FAH

ČLAN Glavnog odbora Živog zida Dušan Cvitanović, komentirajući namjeru Vlade za davanje suglasnosti na ugovore o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na Jadranu, izjavio je u srijedu kako Vlada nema mandat donositi odluku koja će dugoročno utjecati na turizam i budući život na Jadranu.

Predstavnici Živog zida su na konferenciji za novinare u Rijeci kazali da Vlada na sutrašnjoj sjednici namjerava dati suglasnost za devet ugovora za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu i na kopnu, a potom objaviti i nove tendere za 13 polja na sjevernom i južnom Jadranu, te za šest polja na području Save i Međimurja.

"Umjesto da naša Vlada zaštiti Jadran od potencijalne katastrofe koja bi za posljedicu imala samoubojstvo hrvatskog turizma, ona će na sjednici dati suglasnost za navedeno", ustvrdio je Cvitanović.

Apel Vrdoljaku da "prestane obmanjivati javnost"

Pozvao je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da "prestane obmanjivati javnost kako će nafta i istraživanje nafte donijeti bolju budućnost Hrvatske i da se prestane pozivati na Norvešku kao zemlju koja je prosperirala od nafte".

Cvitanović je istaknuo da za razliku od Hrvatske, Norveška nije turistička zemlja, da su ondje platforme udaljene od obale oko 300 kilometara, a da bi kod nas trebale biti udaljene samo nekoliko kilometara od najvećih otoka.

"Osim toga", dodao je, "sav profit, jer je riječ o državnim tvrtkama, ostaje u Norveškoj, a kod nas će to raditi strane tvrtke koje će iz zemlje izvući sav profit."


Rekao je da se Živi zid zalaže za obnovljive izvore energije i traži model sličan njemačkom, budući da Njemačka 80 posto potreba za energijom ostvaruje iz obnovljivih izvora.

„Upozoravamo hrvatsku javnost da ne dopusti da ova odluka prođe“, naglasio je Cvitanović.

Krupić: Riječ je o prijelomnom trenutku

Predsjednica Istarske podružnice Živog zida Nensi Krupić smatra da je riječ o prijelomnom trenutku, u kojem će se odlučiti hoće li Hrvatska prijeći s turizma na eksploataciju nafte, odnosno da Hrvatska ne može biti turistička zemlja i baviti se eksploatacijom nafte.

„Ako želite naftne mrlje, glasajte za SDP“, poručla je hrvatskim građanima Krupić.

Predsjednik riječkog Živog zida Antonio Dražović istaknuo je da je Jadransko more gotovo zatvoreno, te da će, ako dođe do izljeva nafte, nestati sav život u Jadranu.

Smatra da ovo nije demokracija, jer, naglasio je, "da je ovo demokratsko društvo, dalo bi se ljudima da na referendumu odluče o budućnosti Jadrana, a ne bi im se iza leđa potpisivali ovako štetni ugovori“.

Zaključio je da je "ovo sramota i ludost."

Pročitajte više