Živi zid najavio prosvjede, blokadu HEP-a i Holdinga ako ne započne otpis dugova

Foto: Hina

AKTIVISTIČKO-politička organizacija Živi zid najavila je u petak prosvjede i blokadu ako Zagrebački holding i HEP ne udovolje njihovim zahtjevima i ne odblokiraju ovršene račune, oproste kamate i stave moratorij na dugove socijalno najugroženijim slučajevima.

"Zahtijevamo da se ljudima kojima su računi ovršeni zbog neplaćenih računa struje, vode, parkinga i komunalnih usluga odblokiraju, kamate oproste i da se stavi moratorij na te dugove dok kriza ne prođe", rekao je na konferenciji za novinare član užeg vodstva stranke Mario Gracin.

Zahtijevaju i da se ljudima uključi voda i da im se otpišu kamate na dugove. "Radi se o ljudima koji su u ovoj krizi izgubili posao ili rade, a ne primaju plaću", dodao je Gracin.

Živi zid je naveo i podatak da u Zagrebu bez vode i struje živi 25.000 obitelji.

"Ako HEP, odnosno Zagrebački holding ne udovolji našim zahtjevima bit ćemo prisiljeni potegnuti slijedeće poteze koji idu na tri razine. Prva razina je slanje mailova (agitacija prema Zagrebačkom holdingu), druga razina su prosvjedi, a treća razina je blokada tih institucija", najavio je Gracin.

Poziv ugroženim građanima


Iz organizacije su pozvali građane koji imaju problema s plaćanjem tih usluga da im se jave. Ako im se javi više od 20 ljudi po gradovima, najavili su proširenje opsega djelovanja na cijelu Hrvatsku.

"Ako dogradonačelnica Sandra Švaljek može otpisivati kamate jednom HDZ-u, onda može i našim sugrađanima koji su prvi na udaru teške i duboke krize", rekao je Gracin, ustvrdivši da je ovaj financijski sustav postavljen tako da dugovi teoretski nisu otplativi i rastu puno brže od novčane mase.

> Švaljek im oprostila 31 tisuću kuna: HDZ ne mora platiti dug Gradu Zagrebu

Država, dodao je, diže nove kredite da bi vratila stare, Grad i Holding dižu kredite da bi vratili stare, "a od građana se očekuje da u ovoj krizi redovno otplaćuju dugove".

"Svjedoci smo antisocijalne politike i radi se o lošoj poslovnoj politici", istaknuo je.

Aktivist i bivši predsjednički kandidat "Živog zida" Ivan Vilibor Sinčić rekao je da su ovi problemi s režijama politički problem.

"Tako ga gledamo i prezentiramo građanima i želimo da se ovo pitanje politizira jer tek kad se ono politizira, dužnosnici ga tek onda imaju volju riješiti", naglasio je.

Pročitajte više