Zlatko Marić tvrdi da nema veze s Ratkom Mačekom, a njegovoj supruzi isplatio je sto tisuća eura!



ZLATKO MARIĆ, vlasnik tvrtke Sokol Marić, koji ovih dana tvrdi kako u vrijeme Sanaderovog mandata nije imao poslovnih veza s Ratkom Mačekom, u tom je razdoblju poduzeću MEA Media u suvlasništvu Milene Maček (Ratkove supruge op.a.) isplatio približno sto tisuća eura. Vidljivo je to iz prikaza stanja kontne kartice tvrtke Sokol Marić, koja je u posjedu Indexa.
 
"Apsolutno je netočan navod da je 'tvrtka Massol za usluge PR kampanje u 2005. godini od poduzeća 'Sokol Marić' naplatila više od tri milijun kuna". Tako su u Sokol Mariću d.o.o. demantirali nedavni Indexov tekst o vezama s Ratkom Mačekom, tajnim partnerom u poduzeću Massol d.o.o.

U "Sokolu" navode i da angažman tvrtke čija je siva eminencija Ratko Maček nema veze sa serijom ugovora koje su od 2004. do 2012. dobivali od hrvatske vlade. Naglašavaju i da ugovori s tvrtkom Massol za kampanje u 2004. i 2005. iznose 2,5 milijuna kuna, a ne tri milijuna kako je pisao Index.

"Suradnju s Massolom ostvarili smo jer je u tom trenutku njihova ponuda bila najbolja... Sve je uredno dokumentirano i tu nema ništa sporno", zaključuju u Sokolu.

Za manje od 10 mjeseci Massolu platili 3,2 milijuna kuna

No, kontna kartica tvrtke Sokol Marić govori nešto drugo. Prema izlistu stanja konta iz 2005. godine, vidljivo je da niz manjih i većih isplata poduzeću Massol d.o.o. registriranom za dizajn, promidžbu i usluge, u nešto manje od godinu dana prelazi tri milijuna kuna. Preciznije, od 1. prosinca 2004. do 7. listopada 2005. iznosi 3.218.473,80 kuna.

Uplate se kreću u rasponu od 30 tisuća do 2,054 milijuna kuna, a glavnina ih je provedena u prosincu 2004. i svibnju 2005. Za najam plakatnih površina u prosincu 2004. Sokol Marić je tako Massolu isplatio 1,58 milijuna kuna, a za tisak plakata 103,9 tisuće kune. Potom je u svibnju 2005. godine u istu svrhu isplaćeno 600 tisuća kuna, te još 564 tisuće za razne intelektualne usluge i mjesečni agencijski paušal prema ugovoru od visokih 256 tisuća kuna.

Uz nešto sitnijih troškova ukupni budžet Massola za kampanje Sokol Marića koje su trajale dvije kalendarske godine, a zapravo manje od 10 mjeseci, iznosila su cca 3,2 milijuna kuna. Dakle, gotovo milijun više od onog što Sokol Marić navodi u svom demantiju, a skoro milijun i pol više od onog što je donedavno tvrdio vlasnik Zlatko Marić.

Imao posla s Mačekovom suprugom i bratom

Živopisni zaštitar napominje i da je nezadovoljan učincima kampanje prekinuo suradnju s Massolom, dok je s Ratkom Mačekom nikad nije ni imao. No, imao je s njegovom suprugom Milenom Maček, čijoj je firmi MEA MEDIA d.o.o. iz Varaždina u četiri godine na ime Indexu nepoznatih usluga isplatio približno sto tisuća eura (747,323.20 kuna).

Većina iznosa isplaćena je u manjim obrocima od kojih je najmanji sedam, a najveći 305 tisuća kuna. Osim sa suprugom Ratka Mačeka, Sokol Marić je poslovno povezan i s njegovim bratom koji je 2004. imenovan direktorom varaždinske podružnice. Može se dakle reći da Zlatko Marić nije imao formalnih poslova s Ratkom Mačekom, ali jest s njegovom suprugom i bratom.

Odnos Marića i Mačeka već mjesecima pod istragom

Tvrtka Sokol Marić već duže je vrijeme jedna od poslovno najrazvijenijih zaštitarskih kompanija u RH, koju povremeno prate skandali. Treba reći i to da su je na zaštitarskim poslovima angažirale sve vlade, iako niti jedna toliko kao Sanaderova.

Državno odvjetništvo i policija već nekoliko mjeseci provjeravaju povezanost Ratka Mačeka s poduzećem Sokol Marić. Index je nedavno objavio pogrešnu informaciju da je Zlatko Marić u DORH-u priznao poslovne veze s Ratkom Mačekom; naime, on te veze danas demantira.

No, ako je suditi prema uskočkom iskazu Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a, Marić se u jednom razgovoru požalio na Mačeka tvrdeći da mu mora prečesto isplaćivati iznose "za HDZ". Vlasnik Sokol Marića Barišiću je 2009. predao i dokumentaciju koja potvrđuje isplate tvrtkama povezanima s Ratkom Mačekom. Ta je dokumentacija danas dio istražnog spisa o Ratku Mačeku.

Pročitajte više