Zmajlović: Cjelovit sustav gospodarenja otpadom donosi uštede i radna mjesta

Foto: Hina

"HRVATSKA do kraja 2018. mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, riječ je o primarnom gospodarskom pitanju, pitanju stvaranja radnih mjesta i racionalnog gospodarenja vrijednim sirovinama što može generirati gospodarski rast", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju stručno-poslovne konferencije 'Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.' koja će se u srijedu održati u Zagrebu.

"Zašto inzistiramo na dosljednoj primjeni zakona? Zato što to daje konkretne rezultate: studija Europske komisije iz 2012. godine pokazuje da kad bi se u EU primijenili svi propisi vezani uz otpad, osim godišnje uštede od 72 milijarde eura, direktni prihodi u sektoru upravljanja otpadom i recikliranjem porasli bi za 42 milijarde eura, a do 2020. otvorilo bi se 400.000 novih radnih mjesta".

Prioritetni ciljevi koji su zacrtani i u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a proizlaze i iz pristupnih pregovora s Europskom unijom, uvođenje su primarne selekcije otpada, izgradnja centara za gospodarenje otpadom, sanacija i usklađivanje postojećih odlagališta otpadom i zatvaranje neusklađenih, istaknuo je ministar, te dodao da su Hrvatskoj sredstva iz EU fondova na raspolaganju.

"Mi se borimo za 4,5 milijarde kuna od 2014. do 2020. godine iz strukturnih fondova. Dakle, to je novac koji će biti na raspolaganju za izgradnju sustava, izgradnju centara za gospodarenje otpadom. Više klasičnih odlaganja odlagališta nema, radimo centre male tvornice u kojima će se obrađivati otpad", rekao je Zmajlović.

Ponovio je ministar kako su do srpnja sve jedinice lokalne samouprave dužne uvesti primarnu selekciju otpada na kućnom pragu, te da će one općine i gradovi koji to ne učine, plaćati naknadu ili porez na prekomjerno odlaganje otpada, što bi negdje moglo dovesti i do poskupljenja komunalnih usluga.

"To je jedna od teških odluka, ako cijenu treba povećati ili je uskladiti, odnosno postaviti na ekonomske osnove. Dakle, to je teška odluka, ali nužna. Želimo budućim generacijama ostaviti našu državu, grad ili općinu u boljoj situaciji nego što je danas. Ovako, mi danas živimo na teret naše djece", zaključio je Zmajlović.

Pročitajte više