Zmajlović: Zagreb mora izgraditi centar za gospodarenje otpadom

Foto: Hina

MIJENJATI navike građana, ali i lokalne uprave te komunalnih poduzeća put je do kvalitetnije provedbe novih propisa o gospodarenju otpadom, a ulogu primjera, prema Ministarstvu zaštite prirode i okoliša trebao bi preuzeti Zagreb.

Ministar Mihael Zmajlović danas je još jednom naglasio važnost novog zakona o gospodarenju otpadom i to pred predstavnicima lokalnih komunalnih poduzeća na tematskom okruglom stolu. Zmajlović kaže da je namjera promijeniti navike i shvaćanje raspolaganja otpadom.

"Cilj nam je da stvari stavimo na svoje mjesto s jedne strane i s druge da otvorimo radna mjesta i tek tada će sustav gospodarenje otpadom biti ono što svi percipiraju - a to je jedan veliki biznis. Još uvijek nije, pojedini tokovi funkcioniraju ali ne i cijeli sustav i želimo poslati jasnu poruku više nećemo dopustiti da se sve zakapa u zemlju i odlaže na odlagališta", rekao je Zmajlović.

Bivša ministrica Mirela Holy napominje da u provedbi najodgovornijim smatra državu i lokalnu upravu te da je i raniji zakon predviđao naplatu po količini otpada. "Mislim da najmanja odgovornost leži na građanima zato što se teško mogu odlučiti na recikliranje i primarnu selekciju ako nemaju infrastrukturu i zbog toga smatram da je najveća odgovornost na komunalnim poduzećima, koja su dužna poštivati zakone RH i provesti ih u praksi", smatra Holy.

Ministar je napomenuo da bi Zagreb trebao biti primjer ostalima u odgovornom gospodarenju otpadom, ali to još nije slučaj. vidi kao primjer gospodarenja manjim sredinama, a on to, prema njegov nije. Zmajlović očekuje reciklažna dvorišta u svim četvrtima i kontejnere za glomazni otpad i to nije sve.

"Grad Zagreb mora konačno donijeti plan gospodarenja otpadom. Dakle, bez odgode da stvari budu jasne da se vidi što se radi s otpadom u gradu Zagrebu. Temeljem toga izmijeniti prostorni plan i ono što je najvažnije krenuti bez odgode u ono što je najvažnije centra za gospodarenje otpadom", izjavio je Zmajlović.

Ministar napominje kako za investiranje u sustav treba iskoristiti novac EU fondova, a ne prevaljivati sve na leđa građana.

Pročitajte više