Zmajlović ne odustaje od skupog Zagrebtowera: "Tuš u uredu na 22. katu nije luksuz"

 Foto: FAH 

U POVODU preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u poslovnu zgradu Zagrebtower, danas je glasnogovornica ministarstva Dijana Sušac ponovno ustvrdila da će to preseljenje državnom proračunu godišnje uštedjeti oko 3,5 milijuna kuna, odnosno 35 posto sredstava za troškove ministarstva i pratećih institucija.
 
Ugovor o najmu osam katova u Zagrebtoweru, površine 9.400 četvornih metara gdje će biti smješteno 620 djelatnika, sklapa se na pet godina, a godišnje se u državnom proračunu mora osigurati oko 6,3 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih oko 9,7 milijuna kuna, što je 35 posto manje novca, rekla je Sušac novinarima.
 
Logično da je ugovor o najmu poslovna tajna?!
 
Dijelovi ugovora, kao što su uvjeti zakupa po pojedinačnim stavkama, na zahtjev najmodavca su proglašeni tajnim što je, po riječima Sušac, logično jer se radi o privatnoj kompaniji koja posluje na tržištu i štiti svoje poslovne interese od konkurencije.
 
No, svi podaci o troškovima ministarstva i njegovih institucija dostupni su javnosti, tvrdi Sušac.
 
Najavila je da će do kraja godine Ministarstvo zaposliti još 30 ljudi, jer trenutno zapošljava 276 djelatnika, a Vladinom uredbom propisan je broj od 353 djelatnika.
 
Zmajlović si osigurao kupaonicu
 
Sušac je novinarima pokazala nove prostore u Zagrebtoweru. Na 22. katu bit će smješten ured ministra Mihaela Zmajlovića, koji će jedini na raspolaganju imati tuš kabinu.
 
"Sanitarni čvor s WC-om i umivaonikom svakako nije kupaonica, a ako se u njemu nalazi i tuš to u današnje vrijeme ne predstavlja luksuz, to je standardi oblik opreme uredskih prostora", rekla je Sušac.
 
Odbila je optužbe u medijima da bi preseljenje u Zagrebtower moglo postati "jedan od najvećih Vladinih skandala" istaknuvši kako je sve provedeno sukladno pravilima i propisima, a osigurani su najbolji uvjeti na tržištu.
 
Nisu im dobre državne zgrade
 
Na upit što će se dogoditi nakon isteka najma, Sušac je izrazila nadu da će tada država moći investirati u obnovu nekih svojih zgrada, što će omogućiti preseljenje ministarstva u državni prostor.
 
Prije odluke o preseljenju ministarstvo je tražilo prostor od DUUDI-ja, no on im je poručio da država nema adekvatan prostor tražene veličine i spreman za korištenje.
 
Nije se išlo u obnovu prostora u Krajiškoj ulici, što je zagovarala bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, jer se radilo o dvije zgrade koje je trebalo obnoviti, a naknadno su utvrdili da bi za troškove obnove trebalo osigurati 27 milijuna kuna, dok bi pretvaranje tih zgrada u "zelene zgrade" stajalo čak 40 milijuna kuna.

Pročitajte više