Znanstvenici: Želite li znati kako izgleda globalno zatopljenje? Pogledajte Ameriku proteklih tjedana!



STRAŠNI požari, valovi vrućine, ogromna suša, velike poplave, snažne oluje. Ovo su ekstremi koje su predvidjeli stručnjaci koji tvrde kako nam se bliži globalno zatopljenje. Kako javlja Associated Press znanstvenici poručuju: želite li vidjeti neke od groznih posljedica globalnog zatopljenja, pogledajte Ameriku proteklih tjedana.

No, bez obzira na ovo što se događa u Americi, još je rano reći radi li se o promjeni klime jer vremenski ekstremi nisu ništa neobično, tvrde neki. Čak ni kada je u jednom mjesecu izmjereno preko tri tisuće temperaturnih rekorda. Čak ni kada vrijeme ima sva obilježja koja su najavljivana prije dvadesetak godina.

Upozorenja stručnjaka se ispunjavaju?

Naime, još jedna stvar muči znanstvenike kako bi mogli definitivno potvrditi da se radi o globalnom zatopljenju. AP piše kako je ekstremno vrijeme zasad locirano samo u Americi. Europa, Azija i Afrika još nisu doživjele slične katastrofe, iako su proteklih godina doživjele vremenske ekstreme.

"Od 1988. godine stručnjaci su upozoravali kako će promjena klime donijeti povećanje toplinskih valova, više suše, više iznenadnih pljuskova, rasprostranjenije požare i jače oluje. U SAD-u ti ekstremi upravo se događaju", piše AP.


Ove je godine izgorjelo više od 2,1 milijuna hektara površine, više od 113 milijuna ljudi nalazi se u područjima ekstremne vrućine, u dvije trećine zemlje je velika suša, a početkom lipnja velike poplave bile su u Minnesoti i Floridi.

"Ovako izgleda globalno zatopljenje na regionalnoj ili osobnoj razini. Vrlo velika vrućina povećava mogućnost za još više toplinskih valova, jaču sušu, oluju ali i strašne požare. Ovo je ono na što smo ja i moji kolege upozoravali", kazao je Jonathan Overpeck, profesor s arizonskog sveučilišta.

"Ova rekordna stanja su nešto na što sam upozoravao, ali mnogi nisu htjeli čuti", kazao je Kevin Trenberth, šef Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu.

"Zaista gledamo kroz prozor koji nam prikazuje kako globalno zatopljenje izgleda. A izgleda ovako: velike vrućine, veliki požari, kao jedna velika ekološka katastrofa", komentirao je za AP Michael Oppenheimer, profesor s Princetona,.

Samo jedan se ne slaže

Kako piše Associated Press, najmanje 15 znanstvenika složilo se i kazalo kako je ovo dugo toplo ljeto, u SAD-u ono što se može očekivati prilikom globalnog zatopljenja. "Ovako izgleda globalno zatopljenje i u budućnosti ćemo još više svjedočiti takvim ekstremima.

No, jedan znanstvenik ne slaže se s tim.

John Christy s alabamskog sveučilišta kazao je kako je povijest puna takvih ekstrema te da to nije ništa čudno. "Po mom mišljenju kriva je majka priroda, a ne globalno zatopljenje", dodao je.

Pročitajte više