Znate li tko u EU radi najviše? Rumunji prvi, Grci drugi, Hrvati četvrti!

Foto: Mihail Petre (Wikipedia)

JESU li vam poznate one priče o "lijenim" članicama Europske unije? O državama, mahom na južnoj periferiji EU, koje su "u banani" zato što njihovi radnici naprosto ne žele raditi?

Možda ste i do sada sumnjali da se radi o floskulama i stupidnim predrasudama, ali sada to možete i dokazati. Istraživanje pariškog instituta Coe Rexecode, koje prenosi EUobserver, pokazalo je da u EU najviše rade Rumunji, a slijede ih Grci, Mađari, te Bugari i Hrvati, koji su izjednačeni na četvrtom mjestu.

Među deset najradišnijih naroda u Europskoj uniji su još i Maltežani, Poljaci, Latvijci, Slovaci i Estonci. Primijetiti kako državljana zapadnih EU zemalja, najrazvijenijih pa zbog toga navodno i najradišnijih, na ovom "topu 10" nema.

Izmjerili realan broj radnih sati, bez bolovanja, praznika i štrajkova

Francuski istraživači odlučili su, naime, izmjeriti realan broj sati proveden na poslu kroz zadnje četiri godine. Taj broj se razlikuje od nominalnog broja radnih sati zato što ne uključuje dane provedene na bolovanju, porodiljnom dopustu, praznicima i štrajkovima, a ne ubraja se ni vrijeme potrebno da se stigne na posao.

Predmet istraživanja bili su samo stalno zaposlene osobe koje su u Rumunjskoj u 2013. godini odradile 2099 radnih sati. To je uvjerljivo najveća brojka u Europi. Uz Rumunje, samo Grci su odradili više od dvije tisuće radnih sati.

Najmanje se radi u najrazvijenijim zemljama

Hrvati su u 2013. tako odradili oko 1800 radnih sati, otprilike na istoj razini kao i Bugari, a malo više nego Maltežani.

Usporedbe radi Finci imaju 1648 radnih sati, a Francuzi 1661 radnih sati. To su ujedno i dvije zemlje u kojoj ljudi rade najmanje, a nisu daleko ni Šveđani, Danci, Belgijanci, Talijani, Španjolci i Nizozemci. Negdje na sredini su Nijemci i Englezi, koji su u 2013. odradili nešto više od 1800 radnih sati, a što ih čini najradišnijima među narodima zapadne Europe.

Pročitajte više