Zrakoplovi Velike Britanije stigli u Irak, u napadima u Siriji stradalo šest civila

Foto: Hina

SJEDINJENE DRŽAVE su u noći na subotu izvele nove zračne udare na položaje Islamske države (IS) u Siriji, a koaliciji protiv džihadista priključile su se tri europske države.

"U Siriji traju američke zračne operacije", rekao je noćas u Washingtonu američki obrambeni čelnik, ne otkrivajući pojedinosti o broju udara, o ciljevima i o mogućem sudjelovanju drugih zemalja.

Taj čelnik koji je htio ostati anoniman, istaknuo je da su operacije u Siriji sada "gotovo neprekidne".

U Londonu je velika većina zastupnika glasovala za prijedlog premijera Davida Camerona koji je pozvao na "uništenje (...) mreže smrti", posluživši se riječima koje je za govornicom UN-a izrekao američki predsjednik Barack Obama.

U tekstu prijedloga se odobravaju "zračni udari" u Iraku i napominje da London "neće slati britanske vojnike na borbena područja"

Britanski borbeni zrakoplovi lete iznad Iraka

Britanski borbeni zrakoplovi poslani su u letove iznad Iraka i "spremni su za upotrebu u napadu kada se utvrde prikladni ciljevi". Objavilo je to Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Borbeni zrakoplovi tipa Tornado poslani su iz zračne baze Akrotiri na Cipru. Priložene fotografije prikazuju dva zrakoplova. Još uvijek nije jasno hoće li zrakoplovi danas sudjelovati u borbenim zadacima, no na slikama se vidi da su naoružani, javlja CNN.


Vojnu intervenciju u Iraku odobrio je u petak Parlament. Velika Britanija sudjelovat će u akcijama u Iraku, ne i u Siriji.

Opservatorij za ljudska prava: U napadu stradalo šest civila

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je kako je u napadu na grad al-Hasakah ubijeno šest civila, javlja CNN.

SAD su potvrdile kako su u napadima pogodili vozilo ISIS-a i nekoliko zgrada koje su bile dio garnizona ISIS-a u blizini al-Hasakaha.

U odvojenim napadima u blizini Ayn al-Araba, koalicijske snage pogodile su zgradu i dva vozila na granici s Turskom.

Kurdski borci u selu Alisharu koje se nalazi nedaleko od Ayn al-Araba potvrdili su da je koalicija pogodila neslužbeni granični prijelaz u blizini sela.

Borba za Kobane

Borci Islamske države koji su okružili grad Kobane koji se nalazi na turskoj granici meta su zračnih napada, javlja BBC.

Borbeni zrakoplovi kružili su u petak navečer, a eksplozije su se mogle čuti i u jutarnjim satima. Koalicija pod vodstvom SAD-a nije objavila je li provela zračne napade na tom području.

Kurdski borci brane Kobane od džihadista. Grad i okolicu napustilo je oko 140 tisuća osoba.


Situacija na granici je napeta. Turske snage pokušavaju zaustaviti sirijske i turske Kurde koji žele prijeći granicu i stati u obranu grada.

IS u pet dana ubio 40 kurdskih boraca, izgubio 23 svoja u subotu

Džihadisti Islamske države u pet dana teških borbi za strateški važan sirijski grad Kobani, blizu granice s Turskom, ubili su 40 kurdskih boraca, a u subotnjim zračnim napadima koalicije na čelu sa SAD izgubili su 23 svoja borca, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Rami Abdul Rahman, direktor SOHR-a, organizacije sa sjedištem u Londonu koja podupire snage sirijske oporbe koje se bore protiv vojske predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je da su subotnji zračni udari izazvali najmanje 30 eksplozija u sirijskom uporištu IS-a, gradu Raki, a da je najviše džihadista poginulo u napadima na tamošnju zračnu luku.

No OSHR je i potvrdio da zračni napadi nisu odvratili IS od nastavka žestoke ofenzive na Kobani, koji su prvi put od početka ofenzive uspjeli napasti minobacačima, zahvaljujući novoosvojenim položajima na brdima u okolici toga grada, pri čemu je ranjeno nekoliko kurdskih branitelja. Po priopćenju OSHR-a, mnogi Kurdi poginuli su u napadu automobilom-bombom, koji je samoubojica uspio uvesti u grad zahvaljujući tome što je bio preuređen u vozilo koje doprema humanitarnu pomoć.


Istodobno je Bijela kuća u subotu priopćila da se savjetnica američkog predsjednika Baracka Obame Susan Rice u petak sastala s predstavnicima sirijske umjerene oporbe na čelu s Hadijem al-Barom i još jednom im potvrdila da uživaju potporu SAD.

Rice je tijekom susrets s pripadnicima Nacionalne koalicije sirijske oporbe, glavne oporbene snage u izgnanstvu, istaknula kako su mete zračnih napada Amerikanaca i saveznika u Siriji "položaji IS-a", potvrđujući odlučnost SAD u pružanju "potpore umjerenoj oporbi kako bi se ostvarili naši zajednički ciljevi - blokiranje IS-a i perspektiva političke tradicije" u toj zemlji, stoji u priopćenju.

Rice je na sastanku ponovila i da je "predsjednik Asad izgubio svaki legitimitet" te da će SAD raditi na sporazumu "koji će omogućiti autentičnu i vrlo otvorenu političku tranziciju".

Washington ne želi da Asadove snage zlouporabe zračne napade antidžihadističke koalicije kako bi stekle prednost u građanskom ratu koji već tri godine potresa Siriju.

Belgijski F-16 već poletjeli na istok

I belgijski parlament je odobrio intervenciju u Iraku, također samo ondje, pa je šest borbenih zrakoplova F-16 poletjelo prema Jordanu. Belgijski zrakoplovi mogli bi početi djelovati "već sutra", u subotu, rekao je ministar obrane Pieter De Crem.


Najposlije, i Danska je u petak objavila da šalje u Irak sedam F-16 radi sudjelovanja u ofenzivi.

Dosad je samo Francuska sudjelovala u zračnim udarima u Iraku, uz Sjedinjene Države koje predvode međunarodnu koaliciju protiv IS-a a u Siriji im pomaže pet savezničkih arapskih zemalja: Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Bahrein.

Od početka zračnih udara u Siriji u utorak poginuo je 141 džihadist, među kojima 129 stranaca, među njima pak 84 pripadnika IS-a, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Američki državni tajnik John Kerry opetovao je da rat SAD-a protiv IS-a nipošto ne pridonosi ostanku na vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

SAD je izrijekom isključio mogućnost bilo kakva sudjelovanja Damaska u koaliciji i podupire pobunjeničke skupine koje se smatraju umjerenima a bore se istodobno s džihadistima i s vlasti predsjednika Asada.

Rusija je kritizirala takvo stajalište. Govoreći novinarima u UN-u, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američki zračni udari u Siriji nezakoniti ako nisu dogovoreni s Damaskom koji je inače saveznik Moskve.

Pročitajte više